Goran Nikolić u Valjevu
Goran Nikolić u Valjevu
15.10.2016, 14:17

Poduhvat Gorana Nikolića aplauzom pozdravljen i u Valjevu

č: | fb:

Slučaj je hteo da upravo danas u Valjevu slabovidi Goran Nikolić iz Kragujevca završi 43. etapu svog poduhvata "55 maratona za 55 dana kroz 55 gradova“ i to 15. oktobra kada se obeležava Međunarodni dan slepih "Dan belog štapa".

 

"Ovaj dan je prilika da pokažemo kreativni, intelektualni i fizički potencijal osoba sa invaliditetom, ali i prilka da se ukaže na njihov društveni položaj", rekao je 49-godišnji Kragujevčanin.

Goran Nikolić u Valjevu

Goran Nikolić u Valjevu

Kao i u prethodna 42 grada u Srbiji kroz koje je trčao, tako su ga i u Valjevu građani dočekali aplauzom sa željom i porukom da istraje u svojoj hrabroj nakani i plemenitoj ideji.

"Da su moji ciljevi Ginisov rekord i novac ovo bi sigurno bilo daleko teže, ali sinergija koja se stvorila oko ovog poduhvata, pozitivna energija, podrška građana i poruke od prijatelja, osoba sa invaliditetom, koji se identifikuju sa ovim poduhvatom, su mi dodatni motiv i vetar u leđa da istrajem", rekao je Goran Nikolić.   

 

On je uputio poziv osobama sa invaliditetom da se aktivnije uključe u sportski život društvene zajednice, jer samo tako mogu pokazati svoju snagu i volju. "Društvenu zajednicu, koja nije ni manje ni više humana od drugih, ali je ekonomska situacija takva pa je i položaj osoba sa invaliditetom nedeljiv od položaja celog društva, pozivam, pre svega privrednike, finansijske organizacije, institucije, fondacije, da odgovornije pristupe ovom pitanju i da podrže ovo što i ja promovišem – razvoj kolektivng paraolimpijskog sporta", poručio je Kragujevčanin.

 

Goran Nikolić u Valjevu

Goran Nikolić u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Pod pokroviteljstvom Rotari distrikta 2483 koji pokriva Rotari klubove u Srbiji i Crnoj Gori, Goran Nikolić od 3. septembra svakog dana trči po jednu maratonsku trku (42.195 metara) kroz gradove Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored ekstremnog sportskog izazova, ova akcija ima i humanitarni karakter, jer Goran želi na ovaj način da animira ljude dobre volje i prikupi sredstva za opremanje ISKRE – Regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom u Kragujevcu i izgradnju kampa za slabovidu decu i omladinu.

 

Aleksandar Urošecić

Aleksandar Urošecić

Predsednik Rotari kluba Valjevo Aleksandar Urošević, koji je bio domaćin Goranu Nikoliću, kaže da ovaj poduhvat vredan pažnje i poštovanja podržavaju svi Rotari klubovi Srbije i Crne Gore, ali, naglašava, akciju je pokrenuo Goran i upravon njegov doprinos i njegovo delo su najveći.

"Odavno nisam bio srećniji, kao što sam danas kada sam video Gorana kako prolazi kroz cilj u Valjevu. To podvižništvo, i to ne samo osoba sa invaliditetom, nego to svi mi treba da uradimo i da budemo solidarniji, da pomažemo jedni drugima, jer nam je to jedina šansa da preživimo" rekao je Urošević.

Goran Nikolić i Valjevci

Goran Nikolić i Valjevci (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gorana su prilikom prolaska kroz cilj na Gradskom trgu pratili mladi atletičari ovdašnjih klubova, valjevski đaci i Valjevci.

Do Valjeva, u kome je danas boravio pravi put, dotrčao je preko, kako reče, prelepih Divčibara. Narednih dana Goran Nikolić će trčati do Šapca i Loznice, a nakon toga njegov cilj su još četiri grada u BiH i šest gradova u Crnoj Gori, kako bi akciju "55 maratona za 55 dana kroz 55 gradova" okončao 27. oktobra u Budvi.

Goran Nikolić

Goran Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 43 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...