Smotra (foto: Đorđe Đoković)
Smotra (foto: Đorđe Đoković)
19.09.2014, 13:57

Ministar Bratislav Gašić na zakletvi u Valjevu

č: | fb:

U Drugom centru za obuku Vojske Srbije, u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, zakletvu su danas položili kadeti Vojne i Vojnomedicinske akademije (VMA), profesionalni i vojnici septembarske klase, koji su se prijavili za doborovljno služenje roka u VS. Svečanosti je prisustvovao Bratislav Gašić, ministar odbrane Srbije.

Zakletvu su položila 134 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, među njima i 18 devojaka, 75 kadeta Vojne akademije (11 devojaka), 26 kadeta VMA (16 devojaka), 43 slušalaca kursa rezervnih oficira Sanitetske službe (11 devojaka), 15 devojaka profesionalnih vojnika i jedna devojka podoficir.

MInistar čestita polaganje zakletve

MInistar čestita polaganje zakletve (Foto: Đorđe Đoković)

Gašić je kadete i mlade vojnike pozvao da se, u godini obeležavanja 100-to godišnjice početka Velikog rata 1914, sete svojih predaka i srpskih vojvoda Putnika, Bojovića, Stepanovića i Mišića, koji treba da im budu uzor. "Srpski vojnici su branili otadžbinu i nesebično služili svom narodu", kazao je ministar.

Pozvao ih je da se profesionalno, sa odanošću i odgovornošću posvete pozivu koji su odabrali. Roditeljima i rodbini mladih kadeta i vojnika, koji su danas položili zakletvu, poručio je da će Ministasrtvo odbrane Srbije i Vojska Srbije (VS) brinuti o kadetima i vojnicima tokom obuke i služenja vojnog roka.

Gašić je takođe kazao kako se broj zaintersovanih za vojne škole i dobrovoljno služenje vojnog roka svakodnevno povećava te da će tako biti i ubuduće.  On je poručio da se učešćem u mirovnim operacijama služi miru.

Porodice vojnika

Porodice vojnika (Foto: Đorđe Đoković)

Svečanosti u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, uz roditelje i rodbinu kadeta i mladih vojnika, prisustvao je načelnik Kolubarskog okruga Vladimir Petrović, delegacija Grada sa Valjeva sa predsednikom Skupštine grada Mihailom Jokićem na čelu, vladika valjevski Milutin (Knežević), kao i visoki oficiri VS, brigadni general Siniša Radović, generalmajor Đokica Petrović i pukovnik Mile Jelić.

Pored Valjeva, vojnička zakletvu su danas polagali mladi vojnici i u centrima za obuku VS u Leskovcu i Somboru.

Polaganje zakletve

Polaganje zakletve (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno