Registracija Prijava preko FB
Internet konferencija u Valjevu (foto: Željko Emreković)
Internet konferencija u Valjevu (foto: Željko Emreković)
24.11.2014, 18:47

„Presvlačimo se iz odela tradicionalnih medija u komotnije“

č: | fb:

U Valjevu je održana prva internet konferencija o najnovijim trendovima digitalnog doba pod nazovom „iRevolucija“, na kojoj su učestvovali neki od najpoznatijih domaćih blogera, stručnjaka u oblasti online marketinga i programera. U gotovo šestočasovnom programu govorilo se o nezausavljivom napretku novih medija, brzini prenosa informacije danas, novoj internet valuti, online trendovima, uticaju bloga i društvenih mreža. Konferenciju je tokom celog dana posetilo oko 200 Valjevaca svih generacija, ali i gostiju sa strane, a „iRevolucija“ je mogla da se prati u direktnom prenosu, putem interneta. Održavanjem ove konferencije Valjevo je upisano na digitalnu mapu Srbije, kao grad koji ide u korak sa trendovima i omogućava svojim sugrađanima da budu u toku sa promenama koje donosi novo, digitalno doba, ističe direktor „iRevolucije“ Vladimir Radosavljević.

-Urezivanjem Valjeva u digitalnu mapu Srbije napravili smo veliki korak za naš grad i ljude koji ovde žive, jer će Valjevo da se pominje kao grad koji prati trendove u oblasti interneta. Takođe, pružena je mogućnost ljudama da iz prve ruke, od lidera u oblasti online marketinga, blogova, zarađivanja putem interneta, čuju neke nove, zanimljive stvari, a i sami učesnci da dalje šire priču o Valjevu, kao gradu koji neguje digitalnu pismenost – ocenjuje Radosavljević, ističući da će organizatori, agencija za online marketing New balance sa prijateljima učiniti sve da se „iRevolucija“ održava svake godine u Valjevu.

Srđan Staletović 

Srđan Staletović (Foto: Željko Emreković)

Jedan od lidera u oblasti novih medija i digitalnih komunikacija Srđan Staletović govorio je o procesu koji ne možemo da ignorišemo, prelasku sa tradicionalnih na online medije.

- Da se izrazim slikovito, to je jedna disciplina presvlačenja, presvlačimo se iz odela tradicionalnih medija televizije, radija, štampe u neko komotnije odelo, mlađi bi rekli u trenerke novih medija. Ne možemo ostati samo u odelu, a nije u redu da budemo samo u trenerci. To je jedna kombinacija savladavanja tehnika novih medija koja podrazumeva jedno novo znanje. Pošto je znanje moć, velika je verovatnoća da će ovu izjavu veliki broj mladih pre videti na internetu nego pročitati u novinama ili videti na televiziji. Ali ni jedno ne isključuje drugo. Moramo što brže da savladamo nove medije da bi smo shvatili gde leži ta tačka presvlačenja, gde je zajedničko delovanje starih medija i interneta kao novog medija. U tom znanju tehnologija i razumevanju nečeg što se zove medijska pismenost, a to je da informaciji treba da verujemo, da znamo od koga dolazi i kako njome da se služimo, je ustvari budućnost informatičkog društva, informacija i medija u Srbiji – poručio je Staletović.

Željko Subašić

Željko Subašić (Foto: Željko Emreković)

O uticaju, ali i mogućnostima društvene mreže tviter govorio je stučnjak u oblasti online marketinga, tviteraš i bloger Željko Subašić, tvorac poslovnog imenika „tvitni me“.

-Mi smo napravili projekat koji je jedinstven u Evropi, a mogu da kažem i u svetu, tviter imenik za svih šest zemalja bivše Jugoslavije, u kojem imamo oko 40 kategorija gde su razvrstani tviteraši po lokaciji. Na osnovu njega znamo da ima 250 hiljada tviteraša. Znamo da danas u Valjevu ima 749 tviter naloga, 150 neaktivnih, sa potvrđenom lokacijom... to su podaci koje ne možete naći nigde – rekao je Subašić, koji je specijalno za valjevsku „iRevoluciju“ pokazao brojne mogućnosti imenika „tvitni me“ i analizirao upotrebu tvitera od strane državnih organa i vlasti.

Tatjana Vehovec

Tatjana Vehovec (Foto: Željko Emreković)

Osim njih, na konferenciji su govorili poznati blogeri Tatjana Vehovec autorka bloga Mooshema i Milan Kamponeski poznat i kao Amitz E. Dulniker. Takođe, na konferenciji je predstavljena i nova internet valuta, alternativno sredstvo plaćana – bitkoin o kojem je govorio Boris Hex Prpić, a iz Amerike, putem livestreaminga, uključio se talentovani programer iz Beograda, učesnik petničkih naučnih škola Nebojša Šabović, koji je pričao o mogućnostima poslovne mreže Linkedin u kojoj je radio od njenog pokretanja.

U panel diskusiji o uticaju bloga, upotrebi interneta, fejsbuka, slobodi medija u Srbiji, u koju se uključio i veliki broj posetilaca, razgovarali su Ana Jovanović, psiholog u Logopedsko edukativnom centru Čabarkapa, bloger mr Vladimir Stanković aka DedaBor i Milan Kamponeski.

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 1 sati 8 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 53 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 20 sati 7 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...