Dekupaž radionica (foto: Đorđe Đoković)
Dekupaž radionica (foto: Đorđe Đoković)
27.12.2014, 20:13

Vapek house

č: | fb:

Dnevne sobe nameštene sa ukusom, garniture za sedenje sa oslikanim nogarama, ukrasni baloni sa kojih se osmehuju deda mrazevi i pingvini umotani u šarene šalove, a sve ispod belih baldahina koje vise sa plafona, prizor su u kojem su uživali posetioci izložbe radova u okviru projekta podrške lečenim zavisnicima „I možemo isto“. Izložba nameštaja od paletnog drveta i upotrebnih predmeta rađenih u dekupaž tehnici, a sve delo skoro tromesečnog rada lečenih zavsnika, polaznika radionica ovog projekta i stručnih saradnika, organizovana je u hali nekadašnje valjevske pekare „Vapek“, odakle će garniture krenuti u dobrotovrne svrhe, ka domaćinstvima koja su najviše stradala u majskim poplavama.

Dekupaž radionica

Dekupaž radionica (Foto: Đorđe Đoković)

Jedna od koordinatorki projekta, psiholog Milena Seka Maksimović podsetila je da je cilj ovog programa podrška i unapređenje sveobuhvatnog pristupa u tretmanu i održivom oporavku opijatskih zavisnika, a da su oni učešćem u radionicama izrade nameštaja i predmeta u dekupaž tehnici pokazali koliko mnogo mogu.

- Ovladavanje osnovnim veštinama pletenja korpi od papira, ukrašavanja delova nameštaja dekupaž tehnikom i izrade paletnog nameštaja, uz završnu obradu, pokazali su da i oni mogu isto vešto proći, kao i kroz proces dogovaranja i rada, dizajniranja, sa idejom da proizvod koji je prevashodno upotreban, bude i kreativno delo sa porukom podrške – rekla je Maksimovićeva.

Jedna od lečenih zavisnica istakla je da je iskustvo učešća u radionicama i bavljenje kreativnim radom nešto najlepše što je doživela u životu, ne samo što je ovladala novim veštinama, već se i družila i dokazala sebi koliko ume i koliko mnogo može da pruži.

Njen kolega sa radionica za izradu paletnog nameštaja i dekupaža, takođe ističe da je učešće u ovom projektu za njega od velikog značaja:

- Najiskrenije, osećao sam se fantastično što učim nešto novo da radim. Nisam ranije imao dodira sa nekom umetnošću ili zanatom. Ovde smo radili dosta kreativnih stvari, ali i zanatski, koje u spoju daju ove rezultate. Sve ovo mi je pomoglo da bolje osmislim moje buduće angažovanje.

Katarina Marinković

Katarina Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

Dizajnerka Katarina Marinković kaže da je s radošću učestovala u ovom projektu, sa dobrim ljudima, istakavši da je rad podsticao polaznike i da veruje da su im teški dani bili malo lepši. Radna terapeutkinja Službe psihijatrije, koja vodi radionice dekupaža, Slobodanka Soldatović istakla je da su je mladi koji su uključeni u projekat veoma inspirisali, a da je zajednički rad rezultirao ne samo izradom pregršt lepih predmeta, već i druženjem u pozitivnoj atmosferi.

- Nadam se da će ovo druženje uspeti da pretoče u neka nova znanja i veštine, a možda da i neki deo aktivnosti usmere ka svom budućem zanimanju – rekla je Soldatovićeva.

Projekat „I mi možemo isto“, pod pokroviteljstvom Kancelarije UN za borbu protiv narkomanije sprovodi udruženje Dobri ljudi i Psihijatrijska služba u Valjevu, sa partnerima, a cilj mu je da se lečenim zavisnicima pomogne u održavanju apstinencije u koju su ušli tokom lečenja, kao i da se što brže integrišu u zajednicu. U šest različitih aktivnosti - radionici za izradu nameštaja, slikarskoj, dekupaž tehnike, glumačkoj, psiho-socijalne podrške i pravne pomoći, učestvuje oko tridesetak lečenih zavisnika, koji se na ovaj način osnažuju za lakši povratak u zajednicu, u kojoj na žalost, još uvek postoji diskriminacija osoba koji imaju problem sa zloupotrebom droge i alkohola.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 39 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...