Rekonstruisan park Pećina (2016.) (foto: Đoković Đorđe)
Rekonstruisan park Pećina (2016.) (foto: Đoković Đorđe)
21.04.2016, 07:01

U Pećinu uloženo deset miliona dinara

č: | fb:

U radove poslednje, od tri, faze rekonstrukcije parka Pećina uloženo je blizu deset miliona dinara iz gradske kase, a za završetak svih radova potrebno je još sedam miliona dinara. 

Završeni su radovi na izgradnji trim staze, manjeg trga sa podijumom za igru i šah tablom i rekonstruisan je ulaz u park. Preostalo je još da se postavi veštačka stena, radovi bi trebalo da počnu danas, i da se tartan podloga postavi na odbojkaški teren, koji se nalazi pored terena za mali fudbal.

„Time će biti zaokružen koncept koji smo napravili pre tri godine, da jedan deo parka bude za rekreaciju, drugi za ekstremne sportove i treći deo za najmlađe ili dečje igralište“, rekao je direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić.

Podijum i šahovska tabla

Podijum i šahovska tabla (Foto: Đorđe Đoković)

On je najavio da će sledeće godine, ili u najboljem slučaj do kraja ove godine, biti asfaltirane sve pešačke staze sa ivičnjacima i postavljena tartan podloga na košarkaško igralište, koje se nalazi iznad restorana „Zdravljak“. Za te radove potrebno je još sedam miliona dinara, a do sada je u obnavljanje najlepšeg valjevskog parka uloženo preko 30 miliona dinara.

Dragan Jeremić kaže da je Grad sa projektom rekonstrukcije parka Pećina konkurisao prošle godine kod Ministarstva za omladinu i sport, međutim sredstva za te radove iz republičke kase Valjevu nisu odobrena.

 

Nema viška betona a manjka zelenila

 

Projektant i urbanista u Gradskoj direkciji arhitekta Marija Mitrović, idejni tvorac novog izgleda Pećine, odgovarajući na primedbe pojedinih sugrađana da je u parku, posle rekonstrukcije, „previše betona i ploča, a premalo zelenila“, kaže da je svaka promena u javnom prostoru podložna kritikama i da često građani reaguju emotivno na promene.

Marija Mitrović

Marija Mitrović (Foto: Đorđe Đoković)

Ona objašnjava da su plato i staze rađeni isključivo po prethodnim trasama koje se nisu koristile. „Jedina trasa koja je produžena, i to za 200 metara, i koja je drugačija jeste trim staza. Ostale pešačke staze su rađene po postojećim trasama, kao i kružni centralni plato koji je dobio samo drugačiju materijalizaciju. Dodali smo sa glavne pešačke staze nekoliko pristupnih, manjih, staza kako bi lakše došli do centralnih sadržaja“, objašnjava arhitekta i naglašava da kvadratura betoniranih i popločanih staza nije mnogo povećana u odnosu na one koje su bile ranije.

Trim staza

Trim staza (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno