Poruka gimnazijalaca (foto: Gimnazijalci)
Poruka gimnazijalaca (foto: Gimnazijalci)
30.05.2016, 12:51

Ujedinjeni možemo da očistimo Srbiju

č: | fb:

Valjevski gimnazijalci su pokazali u „Ekološkom danu“ kako ujedinjeni možemo da očistimo Srbiju i kako i naš grad može da bude čist i uredan. Gimnazijalci su poslali i poruku da se isprljano može i očistiti, ali da svako od nas treba da ima svest o čistoj i zdravoj životnoj sredini i da ne treba „skupljati đubre“.

U „Ekološkom danu“ gimnazijalci su pokupili preko 500 kesa đubreta sa nekoliko lokacija u gradu. Čistili su korito Klubare, obalu Gradca, stadione na Pećini i Krušiku, prostor oko novog hrama, naselja Koluzbara 2 i na Petom puku, kao i šumu između Rađevog sela i Kotešice, iz koje je pokupljeno čak 45 kesa smeća. Prema rečima direktora Valjevske gimnazije Vojislava Andrića, ta šuma je obilovala svakakvim smećem i to, nažalost, nije jedina šuma u okolini grada koja je zatrpana raznoraznim đubretom.

„Pored toga što je ova akcija valjevskih gmnazijalaca doprinela da naš grad i okolina budu čisti i uređeniji, doprinela je na neki način i vaspitanju učenika, jer su videli na licu mesta šta je to što ne treba raditi i kako naši sugrađani uništavaju životnu sredinu bacajući đubre tamo gde mu mesto nije. Nailazili smo na prozore, autogume, frižidere, usisivače, a o stotinama plastičnih kesa, da i ne govorim“, kaže Andrić.

Gimnazijalci u ekološkom danu

Gimnazijalci u ekološkom danu (Foto: Gimnazijalci)

Poruka gimnazijalaca

Poruka gimnazijalaca (Foto: Gimnazijalci)

Gimnazijalci su sugrađanima ostavljali i poruke, poupt – „mi smo očistili, a vi nemojte prljati“, „molimo vas da budete pažljivi prema prirodi“, "ne bacaj smeće bilo gde, sačekaj prvi kontejner"...

Direktor Vojislav Andrić je najavio da će Valjevska gimnazija i sledeće godine organizovati „Ekološki dan“. Odgovarajući na pitanje da li će akciju čišćenja grada organizovati više od jednom godišnje, Andrić kaže da to nije pitanje samo Gimnazije, nego bi to trebalo rešiti na neki drugačiji način, da akcije budu masovnije i pod okriljem neke organizacije.

„Nekada smo imali Gorane, istraživače, izviđače, ferijalce... Zašto ne osnovati neki ekološki pokret u Valjevu, gde ima 15 osnovnih i šest srednjih škola. Pa to je snaga koja može da očisti ne samo Valjevo i okolinu. Ali, nije samo problem u tome, organizovati akciju čišćenja, problem je i to što treba edukovati i naše sugrađane, pre svega nas odrasle, jer ne verujem da mladi prave divlje deponije. To ipak rade njihovi roditelji, koji su ekološki neobrazovani, ali su i nekulturni i nevaspitani“, zaključuje Vojislav Andrić.

„Od svojih poredaka smo nasledili prirodu, ostavimo je našim potomcima bar približno istu kakvu smo je mi dobili“, poručuju valjevski gimnazijalci!

 

Poruka gimnazijalaca

Poruka gimnazijalaca (Foto: Gimnazijalci)

 

 

Aktuelno