Dom za stare (foto: Dejan Davidović)
Dom za stare (foto: Dejan Davidović)
25.07.2016, 06:53

Nastavak radova na Domu za stare čeka novu Vladu

č: | fb:

Valjevsko rukovodstvo zatražiće sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem sa kojim bi razgovaralo o završetku radova na Domu za stare u Mesnoj zajednci "Gradac", čija je izgradnja počela pre sedam godina donacijom Vlade Japan od 2,5 miliona evra. I umesto da zdanje bude već useljeno, ono je prepušteno nemaru, zaraslo u korov sa izvaljenim i polupanim prozorima.

Polupan prozor

Polupan prozor (Foto: Dejan Davidović)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić očekuje da bi nakon formiranja Vlade Srbije trebalo da bude poznato kada će biti nastavljena gradnja Gerontološkog centra u Valjevu.

"Čekamo formiranje nove Vlade Srbije kako bi  znali sa kim da razgovaramo, i mislim da ćemo imati punu podršku države i nadležnog ministarstva jer je ovo, pre svega, njihova investicija a istovremeno je jedna velika šansa za Grad Valjevo. Planiramo da odmah nakon formiranja Vlade dogovorimo sastanak sa najodgovornijim ljudima u budućoj Vladi i sa premijerom Aleksandrom Vučićem kako bi rešili ove problem", kaže Jeremić.

Unutrašnjost Doma za stare

Unutrašnjost Doma za stare (Foto: Dejan Davidović)

Jeremić dodaje da se radi projekat za izgradnju lifta i parternog uređenja, što je nedostajalo da se zaokruži ceo projekat oko izgradnje Doma za stare. Za ove radove, prema njegovim rečima, potrebno je 2,5 do tri miliona dinara, a Direkcija za urbanizam i izgradnju Valjeva je još ranije preuzela obavezu da uradi projekat parternog uređenja.

 

Kada je 2009. počela izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu, jedinog objekta ovakvog tipa u Kolubarskom okrugu, niko se tada nije nadao da će radovi trajati sedam godina. Uglavnom zbog slabog priliva sredstava, gradnja je ušla u osmu godinu. Za sve ovo vreme gradilište je nekoliko puta otvarano i zatvarano, a sada je, čini se, ova zgrada doživela sudbinu zaboravljenih zdanja i zarasla je u korov.

Dom za stare u korovu

Dom za stare u korovu (Foto: Dejan Davidović)

Polupani prozori na Domu

Polupani prozori na Domu (Foto: Dejan Davidović)

U zgradu se lako može ući s obzirom na to da su pojedina ulazna i balkonska vrata otvorena, a prozori razbijeni ili izvaljeni.

"Verovatno u zgradu neko i ulazi. To je slično onome što smo govorili za zgradu gde je bilo Radio Valjevo i zdanje Dom vojske. Kao da još uvek važi pravilo ‘svačije i ničije’, još uvek nažalost mislimo da je komunizam, a prema imovini se odnosimo krajnje neodgovorno. Po mom mišljenju tu mora doći do velikih promena i zato se zalažem za uvođenje još jednog  odeljenja u Gradsku upravu koje će voditi računa o državnoj imovini i njenom održavanju, da ne bi pet puta plaćali jednu istu stvar”, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

 

Sedam godina gradnje i obećanja

 

Izgradnja Gerontološkiog centra, koji se prostire na 176.800 kvadratnih metara za 180 korisnika Kolubarskog okruga, počela je u proleće 2009. godine donacijom Vlade Japana od 2,5 miliona dinara. U nekoliko navrata, zbog nedostatka novca, radovi su bili prekidani, a završetak izgradnje nekoliko puta najavljivan.

 

Čvrsto obećanje je bilo da će Dom za stare u Valjevu biti završen 2013. godine. "Dom će prve korisnike prmiti krajem ove ili početkom sledeće godine”, izjavila je krajem marta 2012. godine pomoćnica ministra rada i socijalne politike Suzana Paunović.

 

Obećanje u januaru 2013. godine stiglo je od državne sekretarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stane Božović, koja je rekla da će "za nastavak radova na Domu za stare biti obezbeđeno 30, od potrebnih 190 miliona dinara“ i da će biti završen sledeće godine. 

 

Potom je u januaru 2015. godine državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević najavio da će Gerontološki centar u Valjevu biti završen u prvoj polovini sledeće godine. "Vlada Republike Srbije je u budžetu za 2015. godinu obezbedila 100 miliona dinara za nastavak radova, dok će ostatak novca zajednički obezbedititi Ministarstvo i Grad Valjevo“, rekao je prošle godine Ivanišević.

Ivanišević, Dosković i Terzić obilaze gradilište Doma za stare

Ivanišević, Dosković i Terzić obilaze gradilište Doma za stare (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar Aleksandar Vulin je pre dve godine prilikom posete Valjevu najavio da će biti provereno kako je potrošena donacija Vlade Japana od 2,5 miliona evra.

"Nedavno me je, sa punim pravom, ambasador Japana pitao šta se dešava sa tim Domom za stare za koji je vlada Japana dala novac, a on još nije završen. I zbog donatora, ali i zbog nas, moramo da utvrdimo šta se desilo, gde je otišao novac”, najavio je pre dve godine ministar Aleksandar Vulin.

 

 

Aktuelno