Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
Ilustracija (foto: Đorđe Đoković)
27.07.2016, 12:08

Država sufinansira projekte samo tri medija iz Valjeva

č: | fb:

Ministarstvo kulture i informisanja sufinansiraće samo tri projekta sa kojim su konkurisali valjevski mediji, produkcije i agencije. Najviše novca 870.000 dinara dobiće "Vujić" televizija za projekat "Put ka samostalnosti-aktivizam, obrazovanje i zapošljavanje maldih u Valjevu". TV Valjevo plus za projekat "Udahni zdravlje" dobiće 600.000, dok će Radio "Kula" dobiti 522.000 dinara za projekat "Mladi u svetu psihoaktivnih stupstanci".

Od 484 razmatrana projekta sa kojima su konkurisali mediji, agencije i produkcije iz Srbije, komisija se opredlila da se iz državne kase sa 151,4 miliona dinara finansijski pomogne realizacija 176 projekata, dok je 308 odbijeno. Među njima je i deset projekata iz Valjeva.

Komisija za izbor projekata koji će biti sufinansirani iz državne kase nije prihvatila projekte Kolubarske.rs, Radio Patka, Radio Valjeva, Radija 014, RTV „Marš“, produkcije „Šešir“, Asmedije, agencije „DSD“, Media seta i Studija M. 

 

Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata i proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja objavljeni su tek juče, umesto 30. juna do kada je bio rok da se donese odluka o raspodeli sredstava. Kako su  tada pisali mediji, odluka nije doneta zbog toga što ministar kulture i informisanja  Ivan Tasovac nije želeo da potpiše rešenje o raspodeli sredstava, želeći da razgovara sa članovima stručne Komisije za elektronske medije, smatrajući da su sporne njihove odluke o raspodeli budžetskih sredstava za elektronske medije (radio, televizija), naročito u domenu interneta. Tasovac je tražio „pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija“ prilikom raspodele novca.

 

Kako je objavio NUNS 14. jula „Tasovac nije želeo da potpiše odluku komisije o raspodeli novca, pa je zato tražio objašnjenje od komisije, a to je i razlog zašto odluka komisije još nije javna. Spekuliše se da je glavni razlog ovog saslušanja pred ministrom to što novac nisu dobili mediji bliski vlasti, odnosno vladajućim naprednjacima.

Naime, Komisija je jedan deo sredstava prebacila sa pozicija televizije na pozicije interneta, pošto te televizije bliske naprednjacima nisu imale dovoljno dobre projekte. Takođe, komisija je od ministarstva tražila obrazložene primedbe u vezi sa odlukama komisije, ali ih nije dobila. Stručna komisija je završila svoj posao polovinom juna, ali svi članovi komisije nisu potpisali zapisnik - Olivera Zekić (REM), a Mihajlo Kovač (NUNS) je čak pisao izjavu Ministarstvu kulture i informisanja zato što mu više puta, uz raznorazne izgovore, nije bilo omogućeno da potpiše zapisnik”, naveo je pre dve nedelje na svojoj internet stranici NUNS.

Aktuelno