Davanje krvi (foto: Đorđe Đoković)
Davanje krvi (foto: Đorđe Đoković)
25.08.2016, 09:43

Stabilne rezerve krvi

č: | fb:

Transfuziologija Opšte bolnice raspolaže sa dovoljnim rezervama krvi, funkcioniše redovno, nema opasnosti od nestašice krvi, niti odlaganja operativnog programa, saopšteno je valjevske zdravstvene ustanove.  

Kako se navodi rezerve krvnih derivata su stabilne, uprkos periodu u kome su nestašice očekivane, pa je i Institut za transfuziju Srbije apelovao saopštenjem na javnost.

"Transfuziologija valjevske bolnice ima stabilne rezerve svih krvnih grupa, ali nije u mogućnosti da je pozajmljuje drugim centrima, kakva je inače uobičajena praksa", saopšteno je iz Opšte bolnice.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju se u saradnji sa Crvenim krstom Valjeva, Mionice, Osečine i Lajkovca, tako da u valjevskoj transfuziologiju imaju dovoljne rezerve krvi.

 

"Dobar godišnji plan akcija dobrovoljnog davanja i u ovom periodu se pokazao kao izuzetno značajan. Poslednja velika akcija bila je 2. avgusta i tada je sakupljeno 100 jedinica krvi", navodi se u saopštenju uz najavu da će za vikend u okviru manifestacije "Dani šljiva" u Osečini biti organizovana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Dobrovoljni davaoci krvi mogu se uključiti u akciju svakog radnog dana od 7.30 do 14.30 u službi transfuziologije, tako da ukoliko je neko u mogućnosti i želi može krv dati svakodnevno, poručuju iz Opšte bolnice.

Aktuelno