Kolubarski upravni okrug (foto: Đorđe Đoković)
Kolubarski upravni okrug (foto: Đorđe Đoković)
25.08.2016, 12:49

Tehnološki viškovi u školama

č: | fb:

Prema podacima Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, tehnološki višak su 22 prosvetna radnika u 103 osnovne i srednje škole, koliko ih ima na području Školske upreve, njih 187 je sa nepotpunom normom časova, dok u školama ima 382 slobodna radna mesta i 568 radnih mesta sa određenim procentom časova.

Što se tiče škola u Kolubarskom okrugu, prema podacima Školske uprave, ima 15 tehnoloških viškova od čega je troje u osnovnim i 12 u srednjim školama, 75 zaposlenih je delimični tehnološki višak,odnosno sa nepotpunom normom časova, od čega je 47  profesora u srednjim i 28 u osnovnim školama. U školama je i 147 slobodnih radnih mesta i 216 sa određenim procentom časova.

 

Prosvetni radnici za čijim radom je u potpunosti ili delimično prestala potreba, trebalo bi da budu smešteni po školama do 1. septembra, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

''Kada se pogleda ova statistika svi tehnološki viškovi, odnosno radnici za čijim radom je u potpunosti ili delimično prestala potreba, trebalo bi da budu smešteni po školama do 1. septembra. Međutim videćemo da li će to biti baš tako zbog toga što ne mora da znači da će se poklopiti do kraja potrebe i višak radnika. Naprimer, ako je radnik inženjer tekstilne struke sto posto višak, a nema takvog slobodnog mesta, onda će on ostati bez radnog mesta. Ipak, najveći procenat svih ovih viškova sigurno će do početka školske godine biti smešten'', izjavila je Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Valjevo.

Do ove liste došlo se nakon što je u julu i avgustu održano šest sastanaka predstavnika Školske uprve, sindikata i direktora osnovnih i srednjih škola, na kojima su utvrđene liste radnika za čijim radom je u potpunosti ili delimično prestala potreba, zatim radnika sa nepotpunom normom, a utvrđena su i slobodna radna mesta.

 

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

U ovom poslu, kako je rekla Jocić, svako ima svoj deo odgovornosti.

 "Ministarstvo prosvete preko Školskih uprava organizovalo je  sastanke sa sindikatima i direktorima škola. Direktori škola su poslodavci i njihova obaveza je da poštuju zakon i da u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom preuzmu zaposlene bez izbegavanja preuzimanja, jer radnici koji su tehnološki višak se moraju preuzeti. Obaveza zaposlenih je da prate situaciju po školama jer se ne mogu osloniti samo na direktore misleći da će im oni obezbediti radna mesta'', kaže Jocić.

 

Sam način preuzimanja radnika iz jedne u drugu školu odvija se u četiri faze.

''Prvo se preuzimaju radnici za čijim radom je u potpunosti ili delimično prestala potreba. Nakon toga, preuzimaju se radnici sa nepotpunom normom, odnono oni radnici koji su zasnovali ili imaju radni odnos sa 40 posto časova i oni imaju mogućnost da im direktori dopune normu časova. U trećoj fazi preuzimaju se zaposleni sa nepotpunom normom na teritoriji Školske uprave, gde na primer u skladu sa kolektivnim ugovorom zaposleni iz Ljubovije može biti preuzet u neku drugu školu na području uprave. I na kraju zaposleni se mogu preuzimati sa cele teritorije Srbije, ali tada mora postojati saglasnost dve Školske uprave'', objašnjava Jocić.

 

Načelnica Školske uprave ističe dobru saradnju sa predstavnicima sindikata i kako kaže na sastancima nije bilo nijedne zamerke.

''Predstavnici sindikata su se uverili da je ceo proces potpuno javan. O svakom zaposlenom se razgovaralo. Ne mogu da kažem da je u ovom trenutku sve idealno, ali većina zaposlenih se preuzima na najregularniji mogući način. Određene probleme koji se javljaju rešavamo što brže možemo, a ukoliko se nešto ne reši postoje i inspekcijski organi koji će utvrditi zakonitost celog procesa preuzimanja'', navela je Jocić.

 

 

Sve je spremno za početak nove školske godine u 103 škole

 

''Nastava će nesmetano početi u srednjoj Medicinskoj školi u Valjevu, gde je adaptacija školske zgrade okončana. U OŠ 'Sestre Ilić' tokom protekolg vikenda pukla je vodovodna cev u delu škole za mlađe razreda, ali su preduzete sve potrebne mere za sanaciju, tako da će nastava početi nesmetano.

Od 1. septembra u staroj školi ostaju đaci OŠ 'Milovan Glišić' , jer nova zgrada još nije završena. U ubskoj  OŠ 'Milan Munjas', gde su radovi na rekonstrukciji trajali celo leto,  nastava će početi na vreme'', rekla je Zorica Jocić.

U prvi razred će ove godine u Kolubarskom okrugu krenuti 1.405 mališana. 

Aktuelno