Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
31.08.2016, 07:09

Država će od Valjeva uzeti 39, a ne 150 miliona dinara

č: | fb:

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava opštinski i gradski budžeti biće umanjeni najviše do šest posto, a ne kako je prvobitno bilo planirano za čak 30 posto. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da je to dobra vest i za budžet Valjeva, s obzirom na to da će u gradskoj kasi sledeće godine biti manje 39 miliona, a ne 150 miliona dinara, kako je bilo određeno po prvobitnoj verziji zakona

 

Izmenjeno rešenje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, sa kojim se saglasila Vlada Srbije, umesto smanjenja prihoda od poreza na zarade sa 80 na 50 posto, iznosiće svega nekoliko procenata. Tako će opštinama od poreza na zarade stizati 74, gradovima 77, a Beogradu 66 posto.

 

Nova verzija zakona bila je povod da se ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić sastane u Beogradu sa čelnim ljudima gradova i opština, kao i predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Dragan Jeremić koji je predstavljao Valjevo na sastanku sa ministarkom kaže da je ovim izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, na inicijativu SKGO, država izašla u susret opštinama i gradovma i „poštedela nas je velikog minusa u gradskoj kasi“, što bi se svakako desilo da nije predložena nova verzija zakona.

„Sa 39 miliona dinara manje u gradskoj kasi nekako ćemo se izboriti i pokušaćemo to da nadomestimo tako što ćemo stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mesta, privlačeči investitore“, kaže Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Sastanak sa ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Anom Brnabić, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić iskoristio je da postavi nekoliko pitanja, koja praktično znače i poziv Ministarstvu da pomogne Valjevu pri realizaciji nekih planova.

„Prvo pitanje je da li postoji način da potencijalnim investitorima legalno, ali bez tendera, ustupimo gradsko zemljište ili da Grad obezbedi halu uz uslov da investitor zaposli određen broj radnika. Drugo pitanje je bilo kako da nam se pomogne oko rešavanja pitanja vojne imovine koja se prostire na preko 150 hektara površine u gradu. Treće pitanje je bilo da li postoji efikasniji sistem za naplatu rudne rente, kao i da taj iznos bude adekvatan. Ovo pitanje se, pre svega, odnosi na kamenolome kojih u okolini Valjeva ima u značajnom broju. Uništava se infrastruktura, a Grad ne dobija adekvatnu nadoknadu", navodi Jeremić.

On dodaje da je ministarka Ana Brnabić obećala pomoć, rekavši da o ovim pitanjima treba da potraži odgovore od stručnih službi i da će o ishodu valjevsko rukovodstvo biti obavešteno.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 55 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...