Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
05.12.2016, 12:59

U Opštoj bolnici samo hitne operacije

č: | fb:

U Opštoj bolnici u Valjevu otkazane su sve operacije iz redovnog programa zbog nedostatka sanitetskog materijala, potvrđeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Zbog odluke Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) da Opštoj bolnici smanji sredstva za ovu godinu, u bolnici se rade samo hitne operacije, maligniteti, neophodne inervencije kod trudnica i dece. Takođe i angio sala će raditi u restriktivnom režimu rada, navodi se u odluci kojom se određuje manji obim rada i uvođenje restrikcija operativnog programa. O ovom problemu i odluci o restriktivnom režimu rada obaveštena je centralu RFZO u Beogradu i Ministarstvo zdravlja.

 

Zoran Đurić

Zoran Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

V.d. direktora Opšte bolnice dr Zoran Đurić kaže da su još 22. septembra poslali Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja Aneks ugovora, međutim odgovor je stigao prošle nedelje, tačnije 29. novembra. "Tek tada smo saznali da su nam sredstva do kraja godine smanjena, zbog čega smo bili prinuđeni da otkažemo operacije. Taj novi Aneks ugovora nisam ni potpisao, nego sam napisao prigovor RFZO i nadam se da će odgovor biti pozitivan i da će imati razumevaja za situaciju u kojoj se našla naša bolnica", kaže dr Đurić.

 

Đurić dodaje da će onog monemta kada budu odobrena sredstva, sve intervencije biti nastavljene po redovnom programu i veruje da će se to dogoditi vrlo brzo, u suprotnom svi zakazi pacijenti će na operaciju morati da čekaju do naredne godine.

 

Prema nezvaničnim saznanjima, Opšta bolnica u Valjevu je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji koja je zbog nedostatka materijala prinuđena da otkaže sve operacije iz redovnog programa. U valjevskoj zdravstvenoj ustanovi se godišnje uradi oko 2.500 operacija.

Aktuelno