Ukrasna jelka (foto: Đorđe Đoković)
Ukrasna jelka (foto: Đorđe Đoković)
25.12.2016, 07:44

Božić po gregorijanskom kalendaru

č: | fb:

Rimokatolička crkva i crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. Simboli proslave Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je, po predanju, Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

 

Papa Franja je tokom mise, koju je služio za Badnje veče četvrti put od kada je postao papa 2013. godine, rekao da je svetu, koji je često opsednut poklonima, proslavama i egocentrizmu, potrebno više poniznosti.
Na misi, kojoj je prisustvovalo oko 10.000 vernika i više desetina kardinala i biskupa, papa je rekao da mnoge u svetu bogatih treba podsetiti da su poruke Božića poniznost i jednostavnost.

 

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je Božićnu poslanicu posvetio ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki. On je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja, a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

 

Svima koji ovaj veliki hrišćanski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru čestitke sa željama mira, sreće, radosti i blagostanja. Mir Božiji, Hristos se rodi.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 16 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...