Humanitarna izložba (foto: Mateja Manojlović)
Humanitarna izložba (foto: Mateja Manojlović)
29.12.2016, 08:00

Kreativnost i humanost daju rezultat

č: | fb:

Kupovinom novogodišnjih ukrasa i čestitki, koje su izradila maštovita i talentovana deca polaznici likovnog ATELJEA i radionice Centra za kulturu, Valjevci koji su sinoć posetili humanutarnu izložbu, pomogli su Odeljenju psihijatrije. 

 

Mentorka likovnog ATELJEA slikarka Katarina Marinković kaže da se ideja o humanitarnoj izložbi rodila prošle godine i veruje da će postati tradicionalna i još bolje posećena nego što je bila sinoć.

 

"Prošle godine u decembru napravili smo radionicu za izradu novogodišneg nakita i ukrasa, koje smo prikazali na interesantnoj izložbi. Tada smo se dogovorili, s obzirom na to da je radionicu vodila Seka Soldatović radni tarapeut na Odeljenju psihijatrije, da novčani prilog koji posetioci izložbe doniraju kupujući neki od novogodišnjih ukrasa bude uplaćen upravo Odeljenju psihijartije. Kroz izradu novogodišnjih ukrasa napravili smo i saradnju tako što su nešto radili pacijenti, a mi dovršili, a nešto je Seka radila u radionici sa decom, a pacijenti završili", kaže Katarina Marinković.

 

Katarina Marinković i Seka Soldatović

Katarina Marinković i Seka Soldatović (Foto: Mateja Manojlović)

Ona dodaje da se kupovinom novogodišnjih ukrasa, balona rađenih dekupaž tehnikom, kugli od kanapa i čestitki, koje su bile sinoć izložene i na prodaju, ne može sakupiti mnogo novca, ali može sasvim dovoljno kako bi bio nabavljen materijal sa kojim će pacijenti na Odeljenju psihijatrije raditi tokom godine. "Verujem da će preostati i novca za novogodišnju tortu", kaže Marinković.

 

Možda je i jedan od načina da se prikupi više novca za Odeljenje psihijatrije da se animiraju valjevske firme da otkupe dečje radove.

Na sinoćnoj izložbi bilo je preko 80 posetilaca, pretežno deca polaznici radionice i njihovi gosti, preko 60 tetki, ujni i komšija, kao i prijatelji mentorki Katarine Marinković i Seke Soldatović, Marko Tomić, Miodrag Pešić Peša. sveštenici valjevske crkve... Nažalost Valjevci nisu bili previše zainteresovani za ovu izložbu, otuda ih je bilo tek desetak.

 

Novogodišnji ukrasi

Novogodišnji ukrasi (Foto: Mateja Manojlović)

Nakon izložbe, u sali Centra za kulturu organizovana je dodela paketića za više od 300 predškolaca i osnovaca romske populacije.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara