Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
07.05.2024, 06:48

Zdanje na Desankinom vencu konačno će biti rekonstruisano

č: | fb:

Gradska uprava grada Valjeva raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju nekadašnje zgrade Štedionice u kojoj su do pre osam godina bili Radio Valjevo i nedeljnik Napred. Procenjena vrednost ove javne nabavke je blizu 80 miliona dinara bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 27. maj 2024. godine.

 

Rekonstrukciju ovog napuštenog i ruiniranog zdanja na Desankinom vencu, gradsko rukovodstvo je najavilo kao jedan od kapitalnih projekata za ovu godinu. Kako je ranije rečeno, tu će biti Gradska kuća. Predviđeno je da u prizemlju bude Matična služba, dok će na prvom spratu biti reprezentativni prostor koji će služiti za prijeme delegacija, održavanje svečanosti i sastanaka. Biće iskorišćen i prostor u potkrovlju. Ukupna površina tog zdanja je oko 500 metara kvadratnih.

 

Od Gradske kuće preko Muzeja fantastike i prodaje do Gradske kuće

 

Ideja o Gradskoj kući prvi put se rodila 2015, a razrađena je 2016. godine dolaskom na vlast koalicije SNS i SPS, kada je gradonačelnik bio Slobodan Gvozdenović, a njegov zamenik Dragan Jeremić. Ali nakon započete, a nezavršene rekonstrukcije, čelnici Valjeva su odustali od Gradske kuće te je odlučeno da tu bude Muzej fantastike, međutim ni to nije realizovano. Jedno vreme se čak razmišljalo i o prodaji tog objekta u centru grada.

Zgrada Radio Valjeva (2015.)

Zgrada Radio Valjeva (2015.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Po ideji od pre osam godina, rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, koja je po prvobitnom projektu trebalo da košta oko 25,4 miliona dinara bez PDV-a, počela je 16. maja 2017. godine sa rokom završetka avgust iste godine. Međutim radovi su ubrzo prekinuti jer se pojavila potreba za dodatnim, neplaniranim, radovima za koje je trebalo izdvojiti još oko 2,4 miliona dinara. U međuvremenu je gradsko rukovodstvo odustalo od Gradske kuće, samim tim i od daljih radova i rekonstrujcije objekta, tako da umesto da zdanje na Desankonom trgu dobije novi sjaj ostalo je ruina.

 

Zbog jednostranog raskida ugovora, koji je potpisan u aprilu 2017. godine, firma "Procesor Elektronika", jedna od članova grupe za izvođenje radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Desankinom vencu, tražila je od Grada da joj nadoknadi troškove od 2,2 miliona dinara s obzirom na to da je kupljena namenska elektro oprema i materijal. Grad je to odbio, tako da je 2018. godine "Procesor Elektronika" tužila Grad za naknadu štete. I mada svesni činjenice da će sudski spor izgubiti i da će sudski troškovi prevazići cifru od 2,2 miliona dinara, gradsko rukovodstvo je istrajavalo u pokušaju da izbegne svoju obavezu.

 

Međutim, na naplatu je stiglo preko pet milona dinara. Naime, pravnosnažnom presudom Privrednog suda u Valjevu, koja je potvrđena presudom Privrednog apelacionog suda, a kojom je usvojen tužbeni zahtev GP "Kompresor ing" i "Procesor elektronika", grad Valjevo je ovim firmama platio 5,3 miliona dinara dinara i to bez obračunate kamate.

Zdanje na Desankinom vencu (2018.)

Zdanje na Desankinom vencu (2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Inače, i pored toga što je objekat bio pod sudskim sporom, odbornici Skupštine grada su u februaru 2019. godine usvojili Odluku da zdanje bude dato na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji, koja je zadužbina Ljube Popovića i Doma slikara Mediale, sa idejom da tu bude Muzej fantastike.

 

Međutim, gradsko rukovodstvo je odustalo i od te ideje, pa su odbornici Skupštine grada 2022. godine usvojili Odluku o određivanju namene objekta u Ulici vojvode Mišića broj 21 i pristupanju rekonstrukciji i adaptaciji objekta. "Planiranom rekonstrukcijom i adaptacijom, pored prostorija za potrebe organa Grada, formirao bi se multifunkcionalni prostor koji bi se koristio za protokolarne prijeme, sastanke na najvišem nivou, gradske svečanosti, različite kulturne, obrazovne, naučne i druge sadržaje, književne večeri, tribine, promocije, predavanja, izložbe i slične namene", navedeno je u obrazloženju Odluke koja je usvojena pre dve godine.

 

Nema odgovornih

 

Pre tri godine je Gradski odbor Stranke slobode i pravde, zbog raskida ugovora i štete od preko 5,3 milina dinara koju su naneli budžetu Valjeva, tražio odgovornost prethodne gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem i pozvao gradskog pravobranioca da nadležnom sudu podnese regresnu tužbu za naknadu štete. To se međutim nikada nije desilo, kao što ni odbornici Skupštine grada, usvajajući odluke o nameni zdanja na Desankinom vencu, nisu zatražili odgovornost onih koji su vodili grad pre osam godina zbog "bačenih" preko pet miliona dinara.

 

Kulturno dobro

  

Zgrada Štedionice podignuta je 1906. godine. Proglašena je za nepokretno kulturno dobro 10.09.1985. godine Odlukom Skupštine opštine Valjevo.

 

Građena je po projektu ineženjera Čedomira Gagića i Leonida Zisića od 18. septembra 1903. do 2. januara 1906. godine. Finansirali su je nekadašnji akcionari prvog Novčanog zavoda u Srbiji van Beograda, osnovanog 1871. godine. U njoj je posle 1945. godine, bila smeštena Valjevska opština, da bi 1967. godine bila data na korišćenje Radio Valjevu i listu Napred, koji su iz zgrade iseljeni 2016. godine.

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 2 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara