Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
17.02.2017, 07:59

Popisano oko 10.000 nezakonito izgrađenih objekata

č: | fb:

Na teritoriji Valjeva za tri nedelje popisano je oko 10.000 nezakonito izgrađenih objekata ili polovina od ukupnog broja nelegalnih objekata, saopštio je Odsek za informisanje Gradskeuprave.

 

"Građani moraju da popišu svoje nezakonito izgrađene objekte jer ukoliko to ne urade do 1. marta gube mogućnost da uđu u postupak ozakonjenja. Ministarstvo će u naredne tri godine zajedno sa gradom Valjevom raditi na tome da se donese što veći broj rešenja, jer nam je cilj da u naredne tri godine za sve objekte koji su popisani donesemo rešenje o ozakonjenju", rekla je pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran prilikom posete Valjevu.

 

Procena je da Valjevo ima oko 20.000 objekata koji su nelegalni, a trenutno je 15 komisija na terenu, navodi se u saopštenju Odsek za infprmisanje i dodaje da je u poslednjih mesec dana rad na terenu intenziviran i da će biti ispoštovan rok da svi nelegalni objekti budu popisani do 1. marta u skladu sa Zakonom o ozakonjenju.

 

Obilazak nelegalnih objekata

Obilazak nelegalnih objekata (Foto: www.valjevo.rs)

Cena takse za legalizaciju jednog objekta je 5.000 dinara, a uz to se plaća i izrada tehničke dokumentacije. Za ozakonjenje porodične kuće potreban je izveštaj o zatečenom stanju sa elaboratom geodetskih radova koji bi, u zavisnosti od tržišnih prilika u Valjevu, trebalo da košta oko 20.000 dinara. Tako da bi legalizacija objekata na teritoriji grada koštala pet puta manje nego što je bila po prethodnim zakonima.

 

Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran i savetnik ministarke Milan Rakić obišli su, zajedno sa predstavnicima Grada, nekoliko domaćinstva gde je u toku popisivanje nezakonito izgrađenih objekata.

Kako se navodi u saopštenju Odseka za informisanje Gradske uprave "oni su pohvalili gradsku vlast koja je ovaj posao radila na jedan stručan i profesionalni način, kao i za broj popisanih objekata u protekle tri nedelje”.

Aktuelno