Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
13.04.2017, 06:45

Uočljiv i za pohvalu partnerski odnos

č: | fb:

Završeni su "Dani akreditacije" u valjevskom Domu zdravlja, koji su trajali od 10. do 12. aprila, kada je u ustanovi boravio tročlani tim spoljašnjih ocenjivača Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

 

Oni su razgovarali sa članovima timova za samoocenjivanje, pregledali dokumentaciju o ispunjavanju predviđenih standarda i obišli službe Doma zdravlja. Razgovarali su i sa pacijentima, zaposlenima i partnerima iz lokalne zajednice.

 

Rok za izveštaj i konačnu ocenu Agencije za akreditaciju je 45 dana od završenog spoljašnjeg ocenjivanja, a prve utiske je saopštila primarijus dr Gordana Stanković.

Gordana Stanković

Gordana Stanković (Foto: Đorđe Đoković)

Dr Stanković kaže da su u tri dana, koliko su ocenjivači Agencije za akreditaciju boravili u valjevskom Domu zdravlja, imali zadatak da provere usaglašenost zadatih standarda sa standardima koji se ostvaruju u radu Doma zdravlja, a sve sa ciljem da se unapredi zdravstvena zaštita pacijenata valjevske zdravstvene ustanove.

 

"Ono što je evidentno to je da postoji jak partnerski odnos između pacijenta i zdravstvenih radnika, kao i jak partnerski odnos između Doma zdravlja i lokalne uprave, koja je na dnevnom nivou na korist građana, kao i zaposlenih u Domu zdravlja", kaže Stanković.

Dodaje da je važno i to što su svi zaposleniu Domu zdravlja upućeni na preventivne i kurativne preglede i to od najmanjeg uzrasta do najstarije populacije i da su uključene sve službe – Opšta medicine, Dečja služba, Služba za zaštitu zdravlja žena, kao i Služba polivalentne patronaže.

 

"Primetili smo da se peventivni pregledi obaljaju i u Domu zdravlja i na terenu u lokalnoj zajednici, u selima, u školama, a to je nešto što je prioritet i jako dobro izraženo u misiji i viziji valjevskog Doma zdravlja", prenosi utiske doktorka.

 

Na naše pitanje da li je slika koju su spoljni ocenjivači Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije imali priliku da vide za vreme svog trodnevnog boravka u Domu zdravlja realna ili je "ulepšana" zbog njihove posete, dr Gordana Stanković kaže da je slika realna.

 

"Zaposleni u Domu zdravlja ne bi mogli da nam prikažu neku sliku koju ne prikazuju pacijentima i javnosti svakoga dana jer mi smo školovani da procenimo sve te nivoe usaglašenosti sa standardima. Tako da ćemo svakako dati realnu ocenu saglašenosti sa zadatim standardima", kaže dr Stanković.  

 

Akreditacija je izuzetno značajna jer predstavlja zvaničnu potvrdu kvaliteta rada zdravstvene ustanove na osnovu utvrđenih standarda. Cilj Doma zdravlja Valjevo nije samo sticanje akreditacije, već da kroz ceo proces podigne nivo usluga i komunikacije sa pacijentima, poručeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Aktuelno