Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
22.05.2017, 12:31

"Predimenzioniran" Gerontološki centar ili stara lica?

č: | fb:

Gerontološki centar u Valjevu je predimenzioniran, "neko protiv nekoga vodi sudski spor", što je smetnja za završetak radova, tako da niko ne može reći kada će biti završen Dom za stare čija je izgradnja počela pre osam godina donacijom vlade Japana od 2,5 miliona evra.

 

- Ne mogu reći kada će objekat biti završen. Nije stvar završetka, stvar je svrhe, šta mi hoćemo sa tim objektom, u kom pravcu hoćemo da idemo sa Gerontološkim centrom. Kada su ga gradili nisu razmišljali šta će uraditi sa njim – rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prilikom nedavne posete Valjevu.

 

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Kolubarske.rs)

Ovo je prvi put da neko iz vrha vlasti izjavi da je Gerontološki centar u Valjevu, čija je površina oko 5.500 kvadratnih metara za 180 korisnika, predimenzioniran, da je "neplanski građen i da su stvoreni kapaciteti za koje niko nije siguran da li će biti iskorišćeni".

 

Istovremeno, dok minstar saopštava da je objekat "preveliki", gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović kaže da je "od ministra Vulina dobio informaciju da 600 potencijalnih korisnika čeka usluge Doma za stare". I dok ministar Vulin poručuje da "novac nije sporan", gradonačelnik Gvozdenović kaže da su "sredstva problem".

 

- Novac nije sporan. Ministarstvo je spremno da izdvoji deo sredstava i da zajedno sa lokalnom samoupravom finansira završetak Gerontološkog centra, ali pre toga moramo da vidimo šta hoćemo da uradimo sa tim objektom. Mora biti nešto što je održivo, ne možemo samo da okrečimo, predamo ključeve, izljubimo se, a posle toga da nastavi da propada i stvara troškove. Znate da država mora da vodi računa da ne sme da povećava kapacitete zapošljavanja, ako nema ozbiljne razloge za to – precizirao je ministar Vulin.

 

Zar funkcionisanje Gerontološkog centra u zemlji gde trenutno 600 potencijalnih korisnika čeka usluge Doma za stare nije ozbiljan razlog da se "povećaju kapaciteti zapošljavanja", pitanje je bez odgovora.

Novinari su ostali bez konkretnog odgovora i o sudskom sporu. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je potvrdio saznanja novinara da "postoji sudski spor vezan za Gerontološki centar".

 

- Taj sudski spor je trenutna smetnja koja nije baš tako mala prepreka koju moramo da zaobiđemo. Međutim, činjenica je da je Dom predimenzioniran, činjenica je da su novci koje je japanska vlada dala potrošeni i postoji problem iz kojih fondova bi koristili ta sredstva koja bi eventualno bila dovoljna za završetak tog objekta. Zamenik gradonačelnika Jeremić i ja smo procenili da treba oko 150 miliona dinara, što priznaćete nisu mala sredstva – rekao je Gvozdenović.

 

I ministar Aleksandar Vulin je potvrdio da postoji "neki sudski spor" da je podneta krivična prijava, ali nije želeo da saopšti detalje rekavši da "o tome ne može da se izjašnjava".

 

- Svu dokumentaciju smo predali policiji, policija će je predati tužilaštvu i to je daleko van moje nadležnosti da bih ja sada mogao da govorim o tome – rekao je Vulin. Izrazio je žaljenje zbog toga što se "sve to tako dešava" i ponovio da "svaki put crveni kada ga predstavnici japanske ambasade pitaju šta se desilo sa njihovom donacijom i šta se desilo sa tim objektom".

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Kolubarske.rs)

 

Osam godina izgradnje i pet godina obećanja da će biti završen "samo što nije"

 

Gerontološki centar u Valjevu, čija je izgradnja počela 2009. godine, umesto da je već završen i da u njemu žive stara lica iz Valjeva, ali i stari iz drugih opština i regiona, propada prepušten vremenu i huliganima. Na objektu, koji je otključan, polupana stakla, uništena stolarija, unutrašnjost prokišnjava, tragovi vlage vidljivi na fasadi...

 

Unutrašnjost Gerontološkog centra

Unutrašnjost Gerontološkog centra (Foto: Kolubarske.rs)

Unutrašnjost Gerontološkog centra

Unutrašnjost Gerontološkog centra (Foto: Kolubarske.rs)

Pet godina, od 2012. godine iz vrha vlasti stizala su obećanja da će Gerontološki centar biti završen "sledeće godine" i da su za završetak radova obezbeđena sredstva. Niko pet godina nije spominjao da je Gerontološki centar "predimenzioniran" i da ga treba smanjiti.

 

"Raspisan je tender za izvođača radova, a sa tim novcem biće završeni unutrašnji radovi, Dom za stare biće omalterisan, postavljeni podovi i elektroinstalacija, a radovi će početi u maju. Dom će prve korisnike primiti krajem ove ili početkom 2013. godine", izjavila je krajem marta 2012. godine pomoćnica ministra rada i socijalne politike Suzana Paunović.

 

21. novembra 2014. godine ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će dati sve od sebe da Gerontološki centar u Valjevu bude završen, ali i da će postaviti pitanje zašto to nije učinjeno do sad.

"Mora koristiti gradu i čitavom regionu. Mi ćemo Gerontološki centar završiti, ali ćemo postaviti pitanje zašto nije završen do sada", rekao je Vulin.

 

29. januara 2015. godine državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević je rekao: "Gerontološki centar u Valjevu biće završen u prvoj polovini sledeće godine. Za završetak radova, po sadašnjem premeru i predračunu, potrebno je 154 miliona dinara. Vlada Republike Srbije je u budžetu za 2015. godinu obezbedila 100 miliona dinara za nastavak radova, dok će ostatak novca zajednički obezbedititi Ministarstvo i Grad Valjevo".

 

Na pitanje novinara dokle je stigla istraga, koju je najavio ministar Aleksandar Vulin prilikom posete Valjevu u novembrru 2014, da će biti provereno kako je potrošena donacija Vlade Japana od 2,5 miliona evra za izgradnju Gerontološkog centra, državni sekretar je odgovorio da je tačno sve što je najavio ministar Vulin, ali da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije nadležno za takve istrage. "Organi koji jesu nadležni rade i više od toga ne mogu da vam kažem", bio je kratak državni sekretar Nenad Ivanišević u januaru 2015. godine.

 

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Kolubarske.rs)

Gerontološki centar na 5.500  kvadrata, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana započet je u junu 2009, a od početka bilo je povuci-potegni. Najpre je dugo tražena lokacija, onda su radovi počeli, gradilo se, prekidalo, gradilo, prekidalo... O istoriji Gerontološkog centra ili Domu za stare na Majdanu Kolubarske.rs su pisale u oktobru 2014. godine.

Aktuelno