Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
23.05.2017, 07:11

Najviše mesta u Tehničkoj školi

č: | fb:

Ove godine u srednjim školama Kolubarskog i Mačvanskog okruga biće 200 mesta više u odnosu na broj svršenih osmaka. Kako je saopšteno u Školskoj upravi za 4.510 učenika osmog razreda predviđeno je 4.710 slobodnih mesta u srednjim školama u 14 gradova i opština dva okruga.

 

U šest srednjih škola u Valjevu planirano je 1028 slobodnih mesta za 827 svršenih osmaka, što znači da je 201 mesto više. Načelnice Školske uprave Zorice Jocić objašnjava da podaci iz prethodnih godina ukazuju da se najmanje 200 učenika iz susednih opština upisuje u neku od valjevskih srednjih škola, a posebno je atraktivna Medicinska škola.

 

- Najveći broj odeljenja, odnosno slobodnih mesta dobila je Tehnička škola (osam odeljenja ili 240 slobodnih mesta), zatim Valjevska gimnazija (sedam odeljenja ili 194 mesta), Ekonomska škola (sedam odeljenja ili 210 mesta), Poljoprivredna škola (šest odeljenja ili 180 mesta), Medicinska škola (šest odeljenja ili 180 mesta) i Muzička škola (tri klase ili 24 slobodna mesta). Što se tiče ostatka Kolubarskog okruga, za Osečinu je planirano 60 slobodnih mesta, za Ljig 90, Mionicu 60, Lajkovac 120, a za Ub 240 mesta u tamošnjim srednjim školama - rekla je Jocić.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

U Školskoj upravi kažu da će sigurno biti dovoljno slobodnih mesta za sve svršene osmake koji žele da se upišu u neku srednju školu imajući u vidu da je napravljen dobar plan upisa.

 

- Pošli smo od broja učenika osmog razreda, Ministarstvo prosvete je utvrdilo kriterijume po kojima može da bude tri posto više slobodnih mesta u odnosu na broj učenika osmog razreda da bi se ostavio prostor kako bi uvek mogli da dođu i učenici iz nekih drugih mesta. Polaz nam je, takođe bio i predlog plana upisa koje su dostavile škole školskim upravama, kao i potrbe poslodavaca, odnosno tržišta rada i izjave o nameramakoju su potpisli poslodavaci da će podržati škole u obavljanju praktičnog dela nastave. I konačno, pošli smo i od svega onoga što može da utiče na validan i korektan plan upisa –objasnila je načelnica Školske uprave Zorica Jocić šta je prethodilo dobrom planu upisa.

 

Dualno obrazovanje

 

Ove godine su pojedini profili ili smerovi označeni kao dualno obrazovanje, s obzirom na to da ih je privreda prepoznala kao potrebne i neophodne za dalji razvoj, tako da će deca učiti u autentičnim uslovima kod poslodavaca, a jedan broj učenika iz određenih obrazovnih profila će po završetku školovanja dobiti i posao.

 

- Ekonomska škola Valjevo sklopila je sporazum sa kompanijom Europrom koja želi da stipendira i primi na praksu, a potomi obezbedi posao za učenike sa smera trgovac i to je dobar primer povezivanja obrazovnih profila sa zahtevima tržišta rada. Kao dualno obrazovanje označen je i profil pekar u Poljoprivrednoj školi, dok je Tehnička škola sklopila sporazum o saradnji sa Krušikom u kome će 30 učenika sa smera operater mašinske obrade obavljati praksu, a deset najboljih učenika dobiti i posao. U Lajkovcu su kao dualno obrazovanje označeni smerovi bravar i zavarivač, u Ljigu i Mionici konobar i kuvar, a u Tehničkoj školi u Ubu automehaničar, mesar, konobar i kuvar - rekla je Jocić.

 

Prilikom pravljenja plana upisa, u čemu su osim Školske uprave učestvovali i predstavnici lokalnih samouprava, škola, Ministarstva prosvete, Nacionalne službe za zapošljavanje i Regionalne privredne komore, glavni akcenat je bio da povežu privredu odnosno zahteve poslodavaca sa onim što će deca učiti u školama.

 

 

Aktuelno