Desankin venac (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Desankin venac (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2017, 06:56

Kabineti ili Skupština grada na Desankinom vencu?

č: | fb:

Rekonstrukcija zdanja na Desankivom vencu neće biti završena do 16. avgusta, kao što je precizirano ugovorom, zbog naknadnih radova za koje će danas biti raspisana javna nabavka, potvrdio je za Kolubarske.rs zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

 

Radovi na objektu prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su godinama bili Radio Valjevo i nedeljnik "Napred", su prekinuti pre skoro mesec dana zbog dodatnih intervencija, koje nisu bile planirane prvobitnim projektom, ali su se u toku radova pokazale kao neophodne.

Rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu

Rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić objašnjava da ti dodatni radovi, koji nisu planirani prvobitnim projektom, prevazilaze deset posto koliko je zakonom dozvoljeno prekoračenje, tako da je rekonstrukcija prekinuta kako bi se uradilo preprojektovanje i raspisao novi tender za te dodatne radove.

 

Rekonstrukcija objekta, koji je podignut u prvoj deceniji dvadesetog veka, radi se uz saglasnost i dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je, između ostalog, tražio da se sačuvaju podne keramičke pločice, koje su karakteristične za secesiju.

 

- Kada su podignute pločice, videlo se da je pod istrulio i da je neophodno raditi novu podnu konstrukciju. Neophodno je menjati i krovnu konstrukciju i tavan, koji je takođe istrulio. Procena je da će ti dodatni radovi koštati preko 2,5 miliona dinara, tako da će biti raspisana nova javna nabavka i kada se završi postupak izbora izvođača za te radove, oni će biti nastavljeni - kaže Jeremić.

  

On nije odgovorio na pitanje kako svi ti radovi nisu predviđeni u prvobitnom projektu kada se zna da je zdanje na Desankinom vencu staro preko 110 godina.

 

Hol zgrade pre rekonstrukcije

Hol zgrade pre rekonstrukcije (Foto: Đorđe Đoković )

Rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, koja po prvobitnom projektu treba da košta oko 25,4 miliona dinara, počela je 15. maja, a rok za završetak radova je 90 kalendarskih dana. Sada su privremeno prekinuti, sledi preprojektovanje, tako da će biti nastavljeni najkasnije do kraja avgusta.

 

Možda je to prilika da se preispita odluka o Gradskoj kući na Desankinom vencu

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je početkom jula u razgovoru za Kolubarske.rs najavio je da će obnovljeno zdanje biti Gradska kuća, u kojoj će biti kabineti gradonačelnika i njegovog zamenika, sala za svečane sednice Skupštine grada, koja će služiti i za prijeme i za venčanja, dok će hol i potkrovlje biti korišćeni kao galerijski prostor.

 

Sada, kada su radovi zaustavljeni i kada se radi preprojektovanje, možda je prilika da gradski čelnici preispitaju svoju zamisao da se iz "solitera" na Gradskom trgu izmeste u zdanje na Desankinom vencu, posebno imajući u vidu da će svi ostali organi izvršne vlasti, kao i sve službe, administracija i odeljenja, ostati u "soliteru". Naročito bi valjalo preispitati tu odluku zbog toga što nije doneta kroz javnu raspravu ili na neki drugi demokratski način, nego u uskom krugu izvršne vlasti.

 

Možda je ovo prilika da se odvoji izvršna od zakonodavne vlasti, pa da gradonačelnik i njegov zamenik, koji su deo izvršne vlasti, ostanu u "soliteru" na Gradskom trgu, a da se Skupština grada, zakonodavna vlast, preseli u rekonstruisano zdanje na Desankinom vencu, tim pre jer je već prvobitnim projektom planirana skupštinska sala, doduše za svečane sednice.

 

Inače Skupština grada i skupštinski poslovi trenutno rade u neprimerenim i neadekvatnim uslovima, nemaju potreban broj kancelarija, odborničke grupe nemaju svoj prostor, a skupštinska sala je tesna u kojoj uvek nedostaje vazduha.

Uostalom Skupština grada kao najviši organ vlasti, pored ovih funkcionalnih razloga, i u simboličkom smislu treba da ima najreprezentativniji prostor, a bilo bi poželjno i odvojen jer bi i na taj način pokazala svoju nezavisnost.

 

Bez obzira na to što smo u eri novih tehnologija i komunikacija, nejasno je kako gradonačelnik i njegov zamenik zamišljaju da službama izvršne vlasti upravljaju na daljinu? Možda se rukovode nedavnom izjavom gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića na Regionalnoj "Vujić" televiziji da će "biti onako kako odluči Gradsko veće, odnosno kako se dogovorimo zamenik i ja!".

 

Ova izjava može da navede na zaključak da su gradonačelnik i njegov zamenik vrhovna vlast, a ne Skupština grada, otuda oni zaslužuju posebne simbole u vidu reprezentativnog zdanja na Desankinom vencu.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 45 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...