Besplatni preventivni pregledi (foto: www.obvaljevo.rs)
Besplatni preventivni pregledi (foto: www.obvaljevo.rs)
16.10.2017, 08:43

Pregledano 747 građana Kolubarskog okruga

č: | fb:

Besplatne, preventivne preglede obavilo je 747 građana Kolubatskog okruga u okviru nastavka akcije čiji je cilj rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, a koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja.

 

Za razliku od prve, pre mesec dana, kada su besplatni pregledi organizovani u kliničkim centrima i 58 opštih bolnica u Srbiji, ovoga puta je uključena i primarna zdravstvena zaštita, tako da su preventivni pregledi obavljeni u Domu zdravlja Valjevo, kao i u domovima zdravlja pet opština Kolubarskog okruga.

 

Ovog puta su rađeni dijagnostički pregledi za koje je, bilo najviše potrebe i interesovanja, a to su ginekološki pregledi, ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene.

 

Besplatni preventivni pregledi

Besplatni preventivni pregledi (Foto: www.obvaljevo.rs)

U Opštoj bolnici Valjevo juče je pregledano 322 ljudi. Od toga, ultra zvučni pregled abdomena je uradilo 250, a 136 muškaraca je dalo uzorak krvi za PSA testiranje. U Domu zdravlja Valjevo, gde su obavljeni preventivni ginekološki pregledi, pregledano je 83 pacijentkinje. U domovima zdravlja u opštinama Kolubarskog okruga do 100 ljudi je iskoristilo mogućnost za neki od ponuđenih preventivnih pregleda.

 

U akciji u Opštoj bolnici Valjevo ovoga puta učestvovao je tim od deset lekara i 13 medicinskih sestara i tehničara uz dva laboranta koji su obaviljali  preglede.

 

Ministarstvo zdravlja će jednom mesečno nastaviti da organizuje preventivne preglede za sve građane bez obzira na to da li su zdravstveno osigurani ili nisu. Značaj preventivnih pregleda je mnogostruk za rano otkrivanje bolesti, ali i kvalitet lečenja. 

 

Drugu akciju besplatnih preventivnih pregleda na teritoriji Kolubarskog okruga, obišao je prim. dr Dušan Jovanović, iz Ministarstva zdravlja, koji je kroz razgovor sa pacijentima i lekarima čuo stanje kao i sugestije koje obostrano pomažu u boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema,saopšteno je iz Opšte bolnice Valjevo. 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 33 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...