Spuštanje krsta u Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Spuštanje krsta u Gradac (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2018, 11:39

Na Bogojavljenje spušten ledeni krst u Gradac

č: | fb:

Tradicionalno plivanja za Časni krst, koje je danas na Bogojavljenje organizovano širom Srbije, izostalo je u Valjevu zbog velike količine mulja u reci Gradac kod Berkove brane, tako da plivanja nije bilo iz bezbednosnih razloga.

 

Episkop valjevski g. Milutin je u Gradac kod Berkove brane spustio ledeni krst. Pre toga je služena sveta liturgija nakon koje je Bogojavljenska litija krenula od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg do Berkove brane na reci Gradac.

Episkop valjevski Milutin

Episkop valjevski Milutin (Foto: Đorđe Đoković)

Osvešćena voda

Osvešćena voda (Foto: Đorđe Đoković)

Litija od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg

Litija od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg (Foto: Đorđe Đoković)

Spuštanje krsta

Spuštanje krsta (Foto: Đorđe Đoković)

Građani kod Berkove brane

Građani kod Berkove brane (Foto: Đorđe Đoković)

I ove godine ledeni krst spušten je u Kolubaru sa mermernog mosta kod Grand hotela. Čin spuštanja krsta obavljen je nakon Bogojavljenske liturgije, koja je služena u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, nakon koje je krenula litija do mermernog mosta na Kolubari.

Spuštanje ledenog krsta sa mermernog mosta

Spuštanje ledenog krsta sa mermernog mosta (Foto: Slobodan Aleksić)

 

Crkve koje poštuju julijanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara. Bogojavljenje je veliki hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga.

 

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

 

Aktuelno