Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
25.01.2018, 08:04

Bilo je nepravilnosti u poslovanju Opšte bolnice

č: | fb:

Državni revizor je u izveštaju za 2016. godinu ukazao na brojne nepravilnosti u poslovanju Opšte bolnice, otuda je izrazio mišljenje sa rezervom o finansijskim izveštajima i pravilnosti poslovanja valjevske zdravstvene ustanove.

 

U izveštaju državne revizorske institucije Republike Srbije, koji je objavljen u decembru 2017. godine, navodi se da je Opšta bolnica Valjevo nepotpuno i netačno iskazala podatke u finansijskim izveštajima, koji čine završni račun za 2016. godinu, najmanje u iznosu od 173,4 miliona dinara.

 

Manje je iskazano stanje imovine i kapitala u iznosu od blizu 56 miliona dinara i to po osnovu vrednosti zaliha medicinskog i potrošnog materijala na odeljenjima, dok je više prikazano stanje imovine, kapitala, obaveza i vanbilansne aktive i pasive u iznosu od 38,5 miliona dinara.

 

Mišljenje sa rezervom o pravilnosti poslovanja

 

U izveštaju državne revizorske institucuje piše da je Opšta bolnica Valjevo ostvarila prihode, izvršila rashode, preuzela obaveze i nabavila dobra i usluge, koji nisu u skladu sa važećim propisima, najmanje u iznosu od 236 miliona dinara .

 

Prema izveštaju revizora, prihodi od 66,4 miliona dinara nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i drugim propisima. Od tog iznosa oko 26 miliona dinara ostvareno je bez pravnog osnova, tako što su pružane usluge korišćenjem kapaciteta koji su ugovoreni sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i mimo utvrđene liste čekanja uz naplatu, zaključeni su ugovori o finansijskim bonitetima i date su u zakup nepokretnosti bez saglasnosti.

 

Što se tiče nabavke dobra i usluge, izvršeni su rashodi koji nisu u skladu sa važećim propisima u iznosu od 71, 4 miliona dinara.

 

Državni revizor navodi da su nepravilno izvršeni rashodi za zaposlene i angažovana lica u iznosu od 29,5 miliona dinara kojima je uveden rad van radnog vremena bez pravnog osnova, uvedena su dežurstva i prekovremeni rad na način koji nije u skladu sa propisima, nepravilno je utvrđeno pravo na skraćeno radno vreme, omogućeno je korišćenje godišnjeg odmora u većem obimu od propisanog. Takođe, angažovani su lekari iz drugih zdravstvenih ustanova za pružanje konsultantskih usluga bez zaključenog ugovora i nepravilno su utvrđeni koeficijenti za obračun plate, što nije u skladu sa zakonima.

 

Pored ostalog državni revizor ukzuje i na to da su naplaćivane usluge iz oblasti mikrobiologije, a na koje osigurano lice ima pravo u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Neplaćeno, dežurstva, tužbe pred Osnovnim sudom

 

Opšta bolnica Valjevo je odobrila neplaćeno odsustvo lekarima specijalistima, lekarima na specijalizaciji i doktorima medicine u trajanju dužem od 12 meseci, koji su zaposleni u službama u kojima je broj lekara ispod propisanog normativa.

 

Zbog nedostatka kadra, Opšta bolnica Valjevo je organizovala dežurstvo preko 10 časova nedeljno, kao i samostalno dežurstvo lekara koji nisu specijalisti, zatim prekovremeni rad zaposlenih koji rade na mestima na kojima je aktom o proceni rizika utvrđeno skraćeno radno vreme i angažovan je lekar specijalista ginekologije koji je u penziji. Lekari koji nisu specijalisti obavili su preko 7.700 specijalističkih pregleda bez nadzora lekara specijaliste.

 

U izveštaju državnog revizora se dalje navodi da je Osnovni sud u Valjevu pravnosnažno usvojio tužbeni zahtev zaposlenih u 12 radnih sporova u vezi sa isplatom razlike za dodatak na platu zaposlenih, koji rade skraćeno radno vreme, u ukupnoj vrednosti od oko 3,7 miliona dinara. Pred nadležnim sudom u toku je još najmanje 65 radnih sporova protiv Opšte bolnice Valjevo po istom osnovu. Odluke su donete na osnovu nalaza i mišljenja veštaka ekonomske struke, kojim je utvrđeno da je cena radnog sata zaposlenih koji rade skraćeno radno vreme veća od cene radnog sata zaposlenih sa istim elementima za obračun plate koji rade puno radno vreme.

 

Opšta bolnica Valjevo je zasnovala radni odnos na neodređeno vreme sa diplomiranim farmaceutom i diplomiranim ekonomistom tokom 2012. i 2013. godine, bez pribavljene saglasnosti Ministarstva zdravlja. U toku je sudski spor u vezi sa pravom na finansiranje plata ovih zaposlenih iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

V.d.  direktora istekao mandat

 

Državni revizor u svom izveštaju je skrenuo pažnju i na to da Upravni odbor Opšte bolnice Valjevo nije po isteku mandata vršioca dužnosti direktora raspisao javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Opšte bolnice Valjevo.

Vlada Republike Srbije, kao osnivač Opšte bolnice Valjevo, nije imenovala članove Nadzornog odbora, kao i jednog člana Upravnog odbora iz reda zaposlenih, navodi se u izveštaju državne revizorske institucije o poslovanju Opšte bolnice Valjevo u 2016. godini. 

 

Direktor Opšte bolnice Valjevo u 2016. godini je bio dr Dobrivoje Grujičić (SNS) koji je u oktobru podneo neopozivu ostavku. Tako je krajem oktobra 2016. godine za v.d. direktora postavljen dr Zoran Đurić, kome je mandat istekao u oktobru prošle godine. Mandat Upravnom i Nadzornom odboru Opšte bolnice Valjevo istekao je u maju prošle godine.

Aktuelno