Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
31.01.2018, 08:07

Da li je opet neko "odneo kompjutere"?

č: | fb:

Grad Valjevo za mesec dana, od početka 2018. godine, nije raspisao ni jednu javnu nabavku, niti je na sajtu Grada objavljen plan javnih nabavki za 2018. godinu.

 

Za razliku od Valjeva mnoge lokalne samouprave u Srbiji su već usvojile plan javnih nabavki i objavile bar jednu u prvim danima 2018. godine. Susedna opština Lajkovac je raspisala osam javnih nabavki, a prva je oglašena 12. januara. Loznica je u prvom mesecu nove godine raspisala šest javnih nabavki, a prva je objavljena 4. januara i to za poslove održavanja lokalnih puteva.

 

Ranijih godina je do sredine januara bio usvojen plan javnih nabavki, tako da se i u Valjevo već na početku godine kretalo sa javnim nabavkama, i među prvima su bile one koje se odnose na redovno i investiciono održavanje ulica i puteva. Pre dve godine raspisano je i realizovano 148 javnih nabavki.

 

Krpljenje rupa (7.02. 2017.)

Krpljenje rupa (7.02. 2017.) (Foto: Đorđe Đoković)

Prošle godine je plan javnih nabavki za 2017. godinu objavljen 17. januara sa 134 javne nabavke. Međutim plan nije ostvaren s obzirom na to da je do kraja godine objavljeno 99 javnih nabavki, s tim što je za 12 postupak obustavljen.

 

Među javnim nabavkama za koje je postupak obustavljen je i tender za investiciono održavanje puteva na teritoriji grada, koji je raspisan 6. decembra prošle godine. Kako se navodi u obrazloženju, postupak je obustavljen zbog toga što je ponuđena cena iznad procenjene vrednosti javne nabavke.

 

Obustavljen je postupak i za javnu nabavku koja je poslednja raspisana u 2017. godini, 28. decembra, a odnosi se na uslugu izrade projekta za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju Opšte bolnice. Za ove radove novac bi trebalo da obezbedi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dok bi Grad trebalo da finansira izradu projekat.

U obrazloženju o obustavi ove javne nabavke navodi se da se "u vreme pokretanja postupka nisu mogli predvideti nedostaci projektnog zadatka, a koji onemogućuju da se započeti postupak okonča, tako da je načelnik Gradske uprave doneo Odluku o obustavi postupka".

 

Gradsko rukovodstvo se prošle godine pravdalo da je malo javnih nabavki raspisano i realizovano iz "tehničkih razloga" s obzirom na to da su iz "Grada odneti kompjuteri nakon hapšenja načelnika i službenika Gradske uprave", koji su osumnjičeni za primanje i davanje mita i "nameštanje" tendera.

 

Objašnjavali su da neki projekti neće biti realizovani do kraja godine iz "već svima poznatih razloga".

 

Iz kojih razloga još uvek nije usvojen plan javnih nabvaki za 2018. godinu, kao i zbog čega za mesec dana nije raspisana ni jedna javna nabavka iz Gradske uprave nema odgovora.

Aktuelno