Gabionska brana (foto: Đorđe Đoković)
Gabionska brana (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2018, 10:05

Gradac raste, ali je "pod kontrolom"

č: | fb:

Nivo Gradca kod gabionske brane je povećan, dostigao je oko 40 centimetara, ali nema bojazni od većih poplava i izlivanja na put, kaže za Kolubarske.rs šef odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Aleksandar Pavlović.

 

Dodaje da nadležni prate situaciju na reci Gradac od trenutka kada je počeo da raste nivo reke zbog topljenja snega, i da su preduzete sve mere zaštite kako se ne bi ponovila situacija iz oktobra prošle godine, kada je bujica odnela deo puta kod nove gabionske brane ili deponijske pregrade.

Gradackod gabionske brane

Gradackod gabionske brane (Foto: Đorđe Đoković)

Gradackod gabionske brane

Gradackod gabionske brane (Foto: Đorđe Đoković)

Gradac kod gabionske brane

Gradac kod gabionske brane (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pavlović kaže da je u toku noći, kada je došlo do naglog povećanja nivoa reke, voda probila na kamenom nabačaju, ali je to već jutros sanirano.

 

"S obzirom na to da se i dalje otapa sneg, očekujemo dodatno, ali neznatno povećanje nivoa Gradca, i moram da naglasim da taj nivo nije alarmantan i da se sigurno neće ponoviti prošlogodišnja poplava, kada je Gradac bio preko 1,5 metara", navodi Pavlović.

Gradac kod Berkove brane

Gradac kod Berkove brane (Foto: Đorđe Đoković)

Anatem

Anatem (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Grada kaže da je "gradonačelnik Valjeva od prvog trenutka informisan o stanju na reci Gradac i da se sve obavlja pod njegovim nadzorom".

Kolubara u centru grada

Kolubara u centru grada (Foto: Đorđe Đoković)

Nema opasnosti od izlivanja Kolubare i pored toga što nivo reke u poslednja dva dana porastao. Kolubara je "napustila" korito u centru grada zbog toga što je taj deo obale neuređen, a ne zbog značajnijeg povećanja vodostaja. 

 

Đorđe Malešević, šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica, sektorski rukovodilac u "Eroziji", kaže da je noćas vodostaj Kolubare iznosio 110, dok je trenutni nivo reke 82 centimetra. Vodostaj Kolubare treba da dostigne 150 centimetara da bi bila proglašena redovna odbrana od poplava, dok za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara.

Kolubara u centru grada

Kolubara u centru grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 31 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...