Slava Valjeva Druge Trojice - litija (foto: Đorđe Đoković)
Slava Valjeva Druge Trojice - litija (foto: Đorđe Đoković)
28.05.2018, 12:04

Obeležena slava Valjeva Druge Trojice

č: | fb:

"Srećna slava, daj Bože svakom zdravlja, napretka i veselja", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović čestitajući slavu Valjeva Duhovski ponedeljak – Druge Trojice. Episkop valjevski g. Milutin čestitao je slavu uz želju da vlada mir ne samo kod nas nego u celom svetu.

 

Slava Valjeva Druge Trojice - litija

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon svete arhijerejske liturgije u Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju su služili episkop valjevski g. Milutin i australijsko-novozelandski episkop g. Siluan sa sveštenstvom, krenula je duhovska litija centralnim gradskim ulicama - Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve. (Foto: Đorđe Đoković)

Slava Valjeva Druge Trojice

Slava Valjeva Druge Trojice (Foto: Đorđe Đoković)

Uz arhijereje i sveštenstvo, ove godine litiju su predvodile mošti Nektarija Eginskog, koje su danas iz Hrama Vasjkrsenja Hristovog svečano prenete u Hram Nektaria Eginskog, gde će trajno ostati.

 

U litiji mošti Nektarija Eginskog

U litiji mošti Nektarija Eginskog (Foto: Đorđe Đoković)

Slava Valjeva Druge Trojice - litija

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (Foto: Đorđe Đoković)

U litiji su bili i predstavnici gradske vlasti, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave, predstavnici javnih ustanova, učenici, mališani iz valjevskih vrtića, članovi kulturno umetničkih društava i sportskih klubova i brojni građani Valjeva. Kraj spomenika Proti Mateji Nenadoviću, služen je pomen ustaničkom vođi, jednoj od najznačajnih ličnosti srpske istorije.

Pomen kod spomenika Mateji Nenadoviću

Pomen kod spomenika Mateji Nenadoviću (Foto: Đorđe Đoković)

 

Građanima Valjeva slavu je čestitao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

"Uvek kada slavimo sve više verujemo i uveravamo se kako Srbin veruje u boga i kako se božjoj milosti i pravdi nada. Upravo naša vera i naša crkva jesu ono vezivno tkivo koje neraskidovo spaja srpski narod i koje je garant da nećemo ponoviti neke greške iz prošlosti, i da više nikad Srbin ne sme dići ruku na Srbina u ime ma koje vere i ma koje ideologije. Kada smo prolazili pored spomenika prote Matije Nenadovića i kada smo se pomolili za duše palih ratnika, želim da ponovim ono što često kažem, a to je da su srpsku državu pravili svetitelji i vojnici. Svetitelji su sejali seme vere, a vojnici odlazili u smrt znajući da je život jeftiniji od onoga što brane", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Episkop valjevski g. Milutin i gradonačelnik Gvozdenović

Episkop valjevski g. Milutin i gradonačelnik Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Episkop valjevski g. Milutin čestitao je slavu uz želju da vlada mir ne samo kod nas nego u celom svetu, jer ako bude mira u celom svetu bićemo radosni, Boga ćemo slaviti, nećemo ginuti nego ćemo se rađati. "Srećna slava i božji blagoslov svima nama", čestitao je g. Milutin slavu Valjeva.

 

Grad Valjevo je pre dvadeset i tri godine obnovio proslavljanje svoje krsne slave, drugog dana praznika Svetog Duha na apostole – Drugih trojica.

 

 

 

Aktuelno