Pas (foto: Đorđe Đoković)
Pas (foto: Đorđe Đoković)
01.06.2018, 06:46

Nema više upozoravanja, samo kažnjavanje!

č: | fb:

Od danas, umesto preventivnih mera i upozoravanja da poštuju Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Valjeva, Komunalna policija će kažnjavati vlasnike pasa koji ne poštuju Odluku koja važi već tri godine.

 

Odluka o kažnjavanju umesto preventive doneta je nakon nemilih događaja kada su vlasnički psi samo u jednom mesecu napali troje sugrađana, a među njima dvoje dece, i to dečaka na sportskom terenu u jednoj osnovnoj školi i devojčicu na majskoj izložbi pasa,kao i jednog starijeg muškarca. 

 

Načelnica Komunalne policije Milica Petković za Kolubarske.rs najavljuje da od 1. juna neće više tolerisati kršenje gradske Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

 

"Dakle sa preventivnih mera prelazimo na represivne, pre svega sa ciljem zaštite sugrađana, jer poslednja tri događaja ukazuju na potrebu da se ovom problemu ozbiljno pristupi s obzirom na to da preventivne akcije nisu dale razultate", kaže Petković.

 

Navodi da vlasnici pasa nemaju naviku da sa sobom nose dokumenta za svoje ljubimce, ali je to manja šteta nego to što ih gradom šetaju bez korpe i povoca.

 

Podseća da će, kako je to propisano gradskom Odlukom, svi oni koji izvode psa u šetnju bez povoca i bez zaštitne korpe na njušci, i ako nemaju kod sebe potvrdu o izvršenom obeležavanju psa i vakcinaciji, biti kažnjeni sa 5.000 dinara.

Milica Petković

Milica Petković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Načelnica Komunalne policije kaže da je gradska Odluka jasna i podseća na najvažnije odredbe.


Psi i mačke se mogu držati u stanu i u porodičnoj kući.  U stambenoj zgradi ili porodičnoj kući nije dozvoljeno držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi, lođi, na tavanu, u podrumu, garaži, šupi ili drugoj zajedničkoj prostoriji.


Psi se mogu držati u dvorištu stambene zgrade, dvorištu porodične kuće i zajedničkom dvorištu porodične kuće u posebnom objektu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća koje se nalaze u zajedničkom dvorištu.


Objekat za držanje pasa, mora biti udaljen najmanje 10 metara od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno drugih kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća.


Vlasnik,odnosno držalac psa je dužan da na ulaznoj kapiji u dvorište stambene zgrade i porodične kuće i na ulaznim vratima stana na vidnom mestu istakne tablu sa crtežom psa i natpisom "ČUVAJ SE PSA".


Pas koji se drži u individualnom ograđenom dvorištu ne mora biti vezan, pod uslovom da ograda visinom i čvrstinom onemogućava psa da izađe iz dvorišta i obezbeđuje sigurnost prolaznika.


U dvorištu stambene zgrade i zajedničkom dvorištu porodične kuće pas se mora držati u ograđenom prostoru tako da ne postoji mogućnost da napusti prostor ili da na drugi način ugrozi ili uznemiri susede i prolaznike.


U dvorištu stambene zgrade i zajedničkom dvorištu porodične kuće pas se može držati samo ako postoji saglasnost svih vlasnika stanova i porodičnih kuća.

 

Milica Petković dalje podseća da se pas može puštati sa povoca da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini i to leti od 22 časova uveče do 9 časova ujutro, odnosno zimi od 20 časova uveče do 10 časova ujutro.  U neposrednoj blizini škola ograničava se na period do 7.30 ujutro, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana.

 

"Zabranjeno je puštati psa sa povoca da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom", dodaje Petković.

 

Načelnica Komunalne policije kaže da se skoro svi vlasnici kriju iza velike ljubavi prema psima, ali zanemaruju gradske propise i prolaze nekažnjeno. Ona navodi primer iz njenog neposrednogokruženja koji je, nažalost, usamljen. 

 

"Reč je o mladim ljudima koji imaju engleskog buldoga i svaki put kada ga izvedu u dvorište, obavezno za njim sadržaj pokupe u kesicu. On nema korpu zbog specificne anatomije, ali je uvek na povocu", kaže Milica Petković i zaključuje da su ovi mladi ljudi primer odgovornih vlasnika. 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 55 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...