Europrom torba (foto: Đorđe Đoković)
Europrom torba (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2018, 08:57

Od svake "Europrom" kese deo novca ide u donacije

č: | fb:

Biorazgradive ljubičaste kese koje se dobijaju na kasama "Europroma" naplaćivaće se od četvrtka dva dinara po komadu, dok će biorazgradive bele kese koje se koriste za voće, povrće i druge artikle i daljebiti besplatne, saopšteno je na konferenciji za novinare.

 

Vodeća trgovina u našem kraju je donela odluku da svojim potrošačima od danas za svaku kupovinu veću od 1.500 dinara, pokloni ljubičastu torbu za kupovinu i akcija će trajati dok traju zalihe torbi.

 

PR menadžer "Europroma" Bojana Perić je rekla da se na ovaj način valjevska trgovina uključuje u kampanju Ministarstva zaštite životne sredine da se smanji upotreba plastičnih kesa u Srbiji.

 

Perić je podsetila na podatke Ministarstva zaštite životne sredine ili "neslavnu statistiku" da se u našoj zemlji godišnje potroši oko dve milijarde plastičnih kesa, što znači da svaki stanovnik Srbije tokom godine potroši u proseku oko 300 kesa. 

 

- To je statistika s kojom Srbija ne treba da živi i svakako da tako nešto ne smemo ostaviti generacijama koje dolaze i našoj deci. Plastične kese su inače potpuno zabranjene u 35 država, dok se u zemljama EU upotreba plastičnh kesa iz godine u godinu smanjuje. Mi smo prihvatili poziv ili preporuku koju je Ministarstvo uputilo svim trgovinskim lancima u Srbiji da od ove godine počnu sa naplatom biorazgradivih kesa. Tako su Europrom i Domaći trgovački lanac (DTL), koji ima 13 članica, doneli odluku o naplati biorazgradivih kesa od četvrtka 26. jula po ceni od dva dinara po kesi - najavila je PR menadžer "Europroma".

 

Bojana Perić

Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Bojana Perić objašnjava da "Europrom" neće imati apsolutno nikakvu zaradu na naplati kesa, jer je nabavna cena biorazgradive kese dva dinara, otuda nema osnova priča da je naplata ovih kesa zapravo način da trgovci zarade.

 

Ona je saopštila da su Europtom i DTL odlučili da će od svake prodate kese izdvajati 0,2 dinara u zajednički fond za donacije.

 

- Više od 700 objekata DTL-a u Srbiji će na ovaj način biti uključeno u humanitarnu kampanju, a donacije će, kao smo dolučili, ići u zdravstvo i prosvetu Srbije, gde je novac najpotrebniji, a kome i kada će biti dodeljene javnost će podrobno i blagovremeno biti obaveštena - rekla je Bojana Perić naglašavajući da je to njiihov doprinos, jer pored zaštite životne sredine akcija će imati i humanitarni karakter.

 

"Sve sa ciljem da nam u čistom prolaze godine koje dolaze", poručila je PR menadžer "Europroma" Bojana Perić.

 

 

Aktuelno