Okupljanje na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
Okupljanje na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
08.12.2018, 09:02

Podrška kampanji za donošenje zakona “roditelj-negovatelj”

č: | fb:

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju već pet godina vode bitku za donošenje Zakona "roditelj-negovatelj", po kome bi se po statusu i pravima izjednačili sa hraniteljima.

 

Za donošenje tog propisa peticiju je potpisalo preko 150.000 ljudi, država im je obećala zakon za kraj prošle godine, međutim, kako stvari trenutno stoje, ovaj propis neće uskoro ući i skupštinsku proceduru.

 

Prema predlogu, roditelji ne bi morali da se vraćaju na posao ako to ne žele, već bi, kao i hranitelji, dobijali platu, socijalno i penziono,  i imali druge zakonske olakšice.

 

Deci sa smetnjama u razvoju je potrebna 24-časovna nega, zbog čega su roditelji sprečeni da rade, što povlači da nemaju dovoljne prihode i utiče na kvalitet života deteta i porodice. Zato je veoma bitna finansijska pomoć države, kako bi deca odrastala u prirodnom okruženju, sa biološkim roditeljima, smatraju stručnjaci koji se bave socijalnim radom.

Gordana Todorović

Gordana Todorović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Baka mališana sa smetnjama u razvoju Gordana Todorović kaže da se u 37 gradova Srbije, među kojima je i Valjevo, roditelji i porodice dece sa smetnjama u razvoju jednom nedeljno okupljaju u svojim gradovima pokušavajući da ponovo skrenu pažnju na svoj problem, ali i da dobiju podršku sugrađana.

 

- Ovo nije protest, ovo je način da skrenemo pažnju na neophodnost usvajanja zakona "roditelj-ranitelj". Roditelji i porodice dece sa smetnjama u razvoju se dovode u takvu situaciju da postaju socijalni slučajevi, onda im se oduzima dete i daje se u hraniteljsku porodicu, koja, za razliku od roditelja, dobija novčanu nadoknadu. Roditelji i zdrave dece jedva opstaju sa jednom platom, a kamoli roditelji bolesne dece koji moraju da plate lekove, banje, fizikalne terapije... Država je obezbedila samo negu i pomoć trećeg lica, a sve ostalo obezbeđuju porodice", rekla je Todorović, koja je predstavnik Valjeva u organizaciji "Zaštiti da zaštitim – pomozi da pomognem".

 

Iznenađena je zbog slabog odziva roditelja bolesne dece, nije joj jasno zbog čega nisu zainteresovani, jer kako kaže, nisu ovo protesti niti neki politički skup, "ovo je okupljanje zbog naše dece, da njima bude bolje i da im život bude lakši i kvalitetniji".

 

Gordana Todorović je sugrađanima, roditeljima zdrave dece, uputila molbu da im se sledećeg petka u 16 časova pridruže na Gradskom trgu, jer im je, kako reče, potrebna i njihova podrška kako bi zakon "roditelj-negovatelj" konačno ušao u skupštinsku proceduru.

 

Inače, kada se dete nalazi u hraniteljskim porodicama plaćaju se uvećana naknada hranitelju za njegov rad kao i porezi i doprinosi, uvećana mesečna naknada za izdržavanje deteta sa posebno teškim i višestrukim razvojnim problemima, i to do 50 odsto dodatna davanja za dete sa invaliditetom.

Aktuelno