Valjevo  (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2018, 13:21

“UZALUD JE GLUVOM ŠAPUTATI I ĆORAVOM NAMIGIVATI”, KAŽU NAŠI STARI

č: | fb:

Na izmaku smo još jedne budžetske godine i pred donošenjem novog budžeta Valjeva. Na moja prošlogodišnja zapažanja o predlogu našeg budžeta za 2018. godinu, podsetiću vas sledećim delom iz objavljenog autorskog teksta[1]: Napred navedeni podaci predstavljaju činjenice, a kako stara izreka kaže "pred činjenicama i bogovi ćute!".

 

Nadam se da će lokalni "budžetski bogovi" pažljivo pročitati ovaj tekst. Ne jedanput, već više puta! I onda, što je mnogo važnije od toga da li će ćutati ili se opredeliti da polemišu sa činjenicama, a ne sa autorom teksta, početi da, u sledećem budžetskom ciklusu, otklanjaju navedene nezakonitosti, greške i propuste. Bez obzira na to što je njihovo otklanjanje, isključivo u moći, nadležnosti i odgovornosti lokalnih "budžetskih bogova", pomoć budžetske inspekcije koju bi im pružila u tom izazovu, primenom Zakona o budžetskom sistemu, bila bi "stimulišuća".

 

Poslednjih godina na javnim raspravama o predlozima budžeta za narednu godinu trudio sam se da iznosim svoja stručna, profesionalna, zapažanja i govorim argumentovano, civilizovano glasno i vrlo vidljivo. Često su reakcije lokalnih "budžetskih bogova" i, dodao bih, "finansijskih magova", na takva zapažanja bile, blago rečeno, političke i preteće ("naši najbolji stručnjaci su radili ovaj predlog budžeta", "Budžet Valjeva je najbolji budžet u Srbiji"…), prosto se javno pitajući i poručujući građanima Valjeva – ko to drugi SME da analizira i ocenjuje budžet. S druge strane, najčešće u nemogućnosti da budu, s obzirom na zahteve poslova koje obavljaju, dovoljno stručni, profesionalno realni i odgovorni, njihovi odgovori su bili – šta drugo, nego – bahati i uvredljivi.

Slobodan Ilić

Slobodan Ilić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetio bih vas da sam, prošle godine, izrazio bojazan da velika većina građanki i građana u našem Gradu pripada onoj kategoriji ljudi, koji vole da slušaju ono što bi voleli da bude. I, koliko sam uspeo da zaključim, zaista su verovali da će biti baš kao što su im lokalni "budžetski bogovi" čvrsto tvrdili da će ispuniti realizacijom "najboljeg lokalnog budžeta u Srbiji". 

 

Budžetska godina je na izmaku, a mi već odavno znamo šta kaže koza, a šta rog! I kao što ne pada sneg da prekrije breg nego da svaka "zverka" pokaže trag, sada je sve poznato. I šta kaže koza – "najbolji lokalni budžet u Srbiji", šta kaže rog – "katastrofalni rezultati" / (ne)ispunjeni budžetski i programski ciljevi / (ne)realizovan Program kapitalnih ulaganja / stepen (ne)ostvarenja budžeta, i ko su zverke – lokalni "budžetski bogovi" i "finansijski magovi" (samo se ne zna da li "beli ili crni"). Sada se zna da je velika većina građanki i građana Valjeva, koja je verovala u ono što bi voleli da bude ("najbolji budžet u Srbiji"), obmanuta od strane lokalnih "budžetskih bogova". Kao posledica prethodno konstatovane činjenice, neminovo se postavlja pitanje da li oni, lokalnim "budžetskim bogovima", treba da veruju i ubuduće? Na svu sreću, to je pitanje za građanke i građane Valjeva, a ne za autora teksta.  

 

Ne treba biti veliki poznavalac lokalnog budžeta pa odgovoriti na pitanje "da li će budžet grada Valjeva za 2019. godinu biti bolji i zašto neće?" Dovoljno je izneti tri zapažanja, dva opšta i jedno specifično.

 

Prvo bi glasilo da nije moguće napraviti "bolji" VA budžet u 2019. godini od budžeta Valjeva za 2018. godinu koji je "najbolji u Srbiji". Drugo zapažanje daje se sa pogledom u nebo i molbom da neće dati Bog da nam budžet za narednu godinu bude "bolji" od "najboljeg" iz prethodne. Kratko obrazloženje zapažanja glasi: ako smo sa "najboljim lokalnim budžetom u Srbiji" imali ove godine tako katastrofalne budžetske rezultate, učinke i nisko ostvarenje, šta bi nas tek zadesilo sa novim (2019) "boljim" od "najboljeg budžeta" (2018)? Uostalom, ljudski je nadati se da će građanke i građani Valjeva imati sreće. U suprotnom… kad bolje razmislim, bolje je da preskočimo razmatranje ove opcije… zbog mentalnog zdravlja svih nas.

 

Treće zapažanje se svodi na konstataciju da se gotovo ništa kvalitativno, ni formalno ni suštinski, nije promenilo tokom ovog budžetskog procesa u odnosu na prethodni, tako da rezultat ("nacrt Odluke novog budžeta", zatim i sam budžet) teško može biti uspešniji. Ako neko misli da ova konstatacija nije tačna, iskreno se nadam da čujem, suprotnu stručnu i profesionalnu argumentaciju. I to, pre svega, zbog građanki i građana Valjeva, koji su se na kraju ove godine i sami uverili (kasna pamet) u posledice, po njih same, "najboljeg budžeta u Srbiji".

Skupština grada - usvajanje budžeta (ilustracija)

Skupština grada - usvajanje budžeta (ilustracija) (Foto: Đorđe Đoković)

Iznositi pojedinačne, stručne argumente u vezi "nacrta novog budžeta", koje bi možda neko od lokalnih zvaničnika i čitao, postaje besmisleno, zato što samo njihovo čitanje ne koristi, ako izostanu (kao što u stvarnosti izostaju) potrebne korekcije i njihova primena od nadležnih lica. A, na nesreću svih nas, nije zabeleženo ni da je lokalna budžetska inspekcija, primenjujući važeće zakone, "stimulativno pomogla" u podizanju nivoa odgovornosti zvaničnika Grada Valjeva, tokom ovogodišnjeg budžetskog ciklusa.       

 

Kao građanin našeg Valjeva zainteresovan za njegov razvoj, smatrao sam da sam, time što sam u javnim budžetskim raspravama govorio stručno, argumentovano, civilizovano i vidljivo, davao doprinos profesionalne javnosti koja se bavi ovom, za sve nas, značajnom temom. Izgleda da su naši stari sa mudrom izrekom iz naslova teksta (i) ovog puta bili u pravu, na žalost građanki i građana Valjeva, kojih je, posle svake godine sa "najboljim lokalnim budžetom u Srbiji", sve manje.

 

Prošlogodišnji autorski tekst završio sam ocenom tadašnjeg predloga budžeta Valjeva za 2018. godinu, kao "zabrinjavajućeg". Nažalost svih nas, protekla godina i neuspešni budžetski rezultati i učinci, potvrdili su tu ocenu. I na kraju ove godine, završiću slično. U nadi da sam bar malo promašio u oceni da je "nacrt Odluke o budžetu Valjeva" za narednu godinu rezultat pune primene narodne mudrosti "Gluvom šaputati i ćoravom namigivati – uzaludan je posao", svim sugrađankama /sugrađanima želim sve najbolje!

 

Srećna Nova (budžetska) godina!!!

 



[1] Autorski tekst pod nazivom „Pred činjenicama i Bogovi ćute“, link: http://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/6972/Pred-%C4%8Dinjenicama-i-bogovi-%C4%87ute.htm

 

Aktuelno

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 18 sati 1 minuta

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara

Kulturni centar u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Radovi iz IUS "Trnavac" Pre 13 sati 29 minuta

"Izbor iz kolekcije" u Kulturnom centru u Mionici

U Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici biće otvorena izložba radova "Izbor iz kolekcije", iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio "Radovan...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
U Sinđelićevoj ulici 17.03.2024

Pucnjava u Valjevu, upucan muškarac

U subotu pola sata pre ponoći dogodila se pucnjava u Valjevu u Sinđelićevoj ulici u blizini KK "Student". Upucan je muškarac S. T. (25) iz Valjeva.    Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju...  · 12 komentara