Nebojša Stefanović (foto: Đorđe Đoković)
Nebojša Stefanović (foto: Đorđe Đoković)
06.02.2019, 07:52

Da li će biti još hapšenja funkcionera SNS?

č: | fb:

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je nakon ceremonije obeležavanja 215 godina vaskrsa srpske države u Brankovini, odgovarao na novinarska pitanja.

 

Novinari su pitali ministra da prokomentariše "nošenje vešala na protestu opozicije u Beogradu" i "pretnje na društvenim mrežama porodici predsednika Vučića".

 

- Nošenje vešala je pokušaj da pokažete da ćete nekoga zbog različitog mišljenja vešati... A što se tiče pretnji i sinu i ćerki Aleksandra Vučića, ja moram da kažem da je to monstruozan čin... MUP je identifikovao oba lica i predata su tužilaštvu. Mi nikada nećemo dozvoliti da Srbija vešala pobedi Srbiju budućnosti - poručio je Stefanović.

 

Ministar policije izbegao je da direktno odgovori na pitanje Kolubarskih.rs da li ima saznanja da će uskoro biti još hapšenja funkcionera SNS u gradovima i opštinama Srbije zbog recimo sumnje na korupciju i zbog "lošeg ponašanja", poput člana opštinskog veća u Lajkovcu, koji je bio i predsednik Opštinskog odbora SNS u Lajkovcu i predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića.  

 

Stefanović je rekao da se ne bi izjašnjavao o tome da li će biti još hapšenja, jer je pokretanje istrage, samim tim i hapšenje osumnjičenih, u nadležnosti tužilaštva.

 

- Tužilaštvo procenjuje kada postoji dovoljno dokaza i procenjuje da li neko može biti uhapšen zbog određenog krivičnog dela. Kada se prikupi dovoljno dokaza, bilo ko, znači uopšte nas ne interesuje kako se zove i kojoj političkoj stranci pripada, kada se prikupi dovoljno dokaza svako može doći pod udar zakona, ako ga nije poštovao – rekao je Stefanović    

 

Na pitanje da li ima saznanja da je tužilaštvo prikupilo dovoljno dokaza za nekog funkcionera SNS koji nije poštovao zakon, ministar je ponovio da je "tužilaštvo to koje procenjuje da li će neko i kada biti uhapšen i naglasio da on ne rukovodi tužilaštvom".

 

Na pitanje da li tužilaštvo obaveštava policiju o eventualnom hapšenju i prikupljenim dokazima, Nebojša Stefanović je odgovorio potvrdno.

 

- Tužilaštvo obavesti policiju, odnosno direktora policije, odnosno one koji faktički treba da sprovode aktivnost hapšenja. Kada se hapšenje završi u saglasnost tužioca mi obaveštavamo javnost - odgovorio je ministar policije.

 

Na našu konstataciju da to onda znači da hapšenja za sada neće biti, s obzirom na to da nema obaveštenja iz tužilaštva, Stefanović je rekao da on i "ne mora da bude obavešten, treba da bude obavešteno tužilaštvo koje treba da donese odluku".  

 

Prethodnih dana, naročito nakon povratka predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Davosa, sve češće se čuje da "partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti" i da će "kažnjavati svakog", što je poručio i predsednik Vučić.

 

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić je pre par dana za Politiku izjavio da partijska knjižica vladajuće stranke ne spasava od hapšenja i najavio da će se u drugoj polovini februara održati sednica Izvršnog odbora kada će se videti ko će biti sankcionisan.

 

Kao dokaz da nema zaštićenih, Glišić je podsetio na nedavno hapšenje predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji je završio u pritvoru zbog osnovane sumnje da je naložio napad na kuću novinara Milana Jovanovića.

 

Glišić je odbacio spekulacije opozicije da je vrh stranke žrtvovao člana rukovodstva SNS Simonovića i podsetio da je nekoliko dana kasnije u Lajkovcu policija uhapsila osam osoba zbog sumnje na korupciju od kojih je jedna član opštinskog veća.

 

"Hapšenje Simonovića je dokaz da nema zaštićenih. Državni organi rade svoj posao i svako ko je prekršio zakon treba za to i da odgovara. Naravno da neće da ih spasi partijska knjižica. Njihovo hapšenje je jasan pokazatelj da su pred zakonom svi isti", naglasio je Glišić.

 

Rekao je da su naprednjaci stroži u kontroli tamo gde su na vlasti pošto je tamo odgovornost neuporedivo veća. "Nekoliko puta godišnje pravimo krupne rezove. U drugoj polovini februara imaćemo sednicu IO u proširenom sastavu i videćemo ko će biti sankcionisan za loš rad i loše ponašanje", izjavio je za Politiku Drko Glišić.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 21 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...