Lekar u kovid ambulanti (foto: Đorđe Đoković)
Lekar u kovid ambulanti (foto: Đorđe Đoković)
24.07.2020, 09:18

Otkud nama uopšte "kritičar", makar i književni?

č: | fb:

Otkad je sveta i veka, neko nekome nešto prigovara. Umesno ili neumesno, a ovaj mu odgovara takođe umesno ili neumesno. A pošto nema ničeg novog pod kapom nebeskom, ponavljaju se i davno apsurdnim proglašeni i podsmehu izloženi odgovori. Odnosno nerazumevanje i pogrešno razumevanje, kritike. Pogledajmo najnoviji primer: "odbranu" lekara iz Kriznog štaba, od prigovora (i traženja ostavke), od strane upravo lekara. (Do petka izjutra, brojka je stigla do 2000!).

 

Za Predsednika, umesto očekivanog "Nedam krizni štab!", Premijerkinog "Napad na Krizni štab je pokušaj rušenja Predsednika", prigovori su samo "iživljavanje nad našim najboljim lekarima". A jedna prostoproširena rečenica kao odgovor na duži napis, izvanredan je primer iživljavanja! (Brzo potkrepljena novim, "poklonom" Republici Srpskoj bez odgovarajuće procedure).

 

Takvo potcenjivanje tolikih ljudi, bez obzira na to ko su i šta su, nedopustivo je od bilo koga a kamoli od šefa države! Zbog njega, da promenimo formulu izgovaranu prilikom ustoličenja novog episkopa: "nedostojan jeste"! Ni studenta prve godine visoke škole strukovnih studija, a kamoli šefa države... A pošto o kvalitetu lekara kompetentno sude lekari, sledi mu bez promene, nemačka poslovica: "Šusteru, drži se svojih kalupa!".

 

Treba li biti epidemiolog ili slično, da bi se videle kontroverzne izjave Kriznog štaba, konfuzne preporuke, nejasna objašnjenja zvanične statistike obolelih? Ili biti predsednik odnosno premijer, da bi se ocenjivali postupci predsednika i premijerke? A reći da lekari samo zameraju a ništa ne predlažu, pošto dolazi od univerzitetskog profesora i ministra zdravlja, dobar je razlog da se pitamo za njegovo zdravlje. Traženje smene i postavljanje odgovarajućeg republičkog tela shodno važećem zakonu a ne nečijem ćefu, i te kako je predlog!

 

Ali rekosmo da je davno ovakvo shvatanje kritike, naišlo na primerenu reakciju. Kada je Jovanu Skerliću neko prigovorio da je lako zamerati pesnicima i prozaistima a sam ne pisati ni poeziju ni prozu, ovaj je odvratio, antologijski: "Znači li to da pošto ne mogu da nosim jaja, nemam pravo da kažem da je neko jaje mućak?"

Blogovi