Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
30.05.2021, 08:55

Zlatno doba ili marketinška patka?

č: | fb:

Najpre jedan citat: "Za razliku od realnog sektora privrede koji je na izdisaju, bankarima, finansijskim posrednicima i mešetarima pogrešna ekonomska politika je išla na ruku. Inertnost i neefikasnost, Vlada je nadoknađivala masovnim zaduživanjem, pod izuzetno nepovoljnim uslovima. Vlada nas je uvela u ciklus dramatičnog rasta zaduženosti, koji je neodrživ na duži rok. Javni dug države je za poslednje tri i po godine uvećan za preko šest milijardi evra čime je dostignuta i zakonska granica zaduženosti od 45 posto bruto domaćeg proizvoda. Pri tom, Srbiji preti ozbiljna kriza zbog visine spoljnog duga".

 

Zatim moja intervencija:

 

U poslednje tri godine i tri meseca javni dug države uvećan je za 4 milijarde i 921 milion evra i iznosi 28 milijardi i 142 miliona evra, što predstavlja 55,7 posto bruto domaćeg proizvod (BDP), čime je daleko premašena zakonska granica zaduženosti od 45 posto.

 

Poslednji podaci potiču sa relevantnog mesta: internet stranice Ministarstva finansija Srbije, sa stanjem na dan 31. mart 2021. godine.

 

Kako oceniti rad vlade (izvinite-Vlade) koja ima ovakve rezultate? Da li je citat sa početka ove priče dobar opis stanja u Srbiji?

 

Samo za predsednike i ministre sa lošim pamćenjem:

 

Citat sa početka ovoe piče je izvučen sa strane četiri Bele knjige Srpske napredne stranke "Programom do promena" iz oktobra 2011. godine.

 

Uzgred, još uvek se smejem tački 19 u nabrojanim opštim načelima Srpske napredne stranke: Sloboda medija - osnov i uslov demokratije.

Ha-ha-ha!

Blogovi