Hram Vaskrsenja Hristovog (foto: Đorđe Đoković)
Hram Vaskrsenja Hristovog (foto: Đorđe Đoković)
21.02.2021, 12:41

Dobro je, Vučić za patrijarha izabr'o muško

č: | fb:

Vest glasi da je Srpska pravoslavna crkva dobila novog, 46. patrijarha. Izbor je, prvi put, obavljen van Patrijaršije, u Hramu Svetog Save. Zli jezici vele da je tako Vučić sve imao pod kontrolom, hram je pokriven kamerama i zvučnicima.

 

Dakle, nije bilo iznenađenja, iz "šubare" je, od tri kandidata, izvučen mitropolit Zagrebačko – ljubljanski, gospodin Porfirije Perić, 1961. Kratka biografija kaže da je doktorirao teologiju u Atini, po blagoslovu episkipa bačkog Irineja starešina manastira Kovilj, potom vikarni episkop u Eparhiji bačkoj. Bio je i episkop Vojni, te, 2008–2014, predsednik Republičke radiodifuzne agencije. Za patrijarha ja izabran sa mesta Zagrebačkog mitropolita. U biografiji nema da je takoreći rod sa Vučićem, krstio mu decu, te da ulazi u brojku od 75 kumova.

 

Uprkos tome što je za patrijarha izabran Vučićev favorit, Srbija je odahnula. Znajući Vučića, moglo se to i drugačije završiti, na mestu patrijarha je mogao osvanuti i neki civil, tata Anđelko, brat Andrej, neki keramičar Gašić, pečenjar Grčić, ili gospodin Čučković iz Obrenovca.

 

S obzirom na to da imamo najveći rast, da najbolje primamo vakcine, da imamo najbolju demokratiju, i da imamo Vučića, moglo se desiti i da Srbija za patrijarha dobije ženu. Zašto, zato što bi to bilo prvi put u istoriji, a to je dovoljan razlog. Uostalom, koje kvalitete ima Ana Brnabić za premijera, sem što je žensko, što je gej, i da je prvi put da žena takvog opredeljenja dobija najvišu izvršnu funkciju. Tako je Vučić mogao da za patrijarha mete precednicu REM-a, gospođu Oliveru Zekić, a da Porfirija vrne u REM. Ako mislite da Vučić za to nije sposoban, te da Oliverta Zekić ne bi prihvatila da bude patrijarh, varate se.

 

Uostalom, pogledajte ko su ministri, kakve veze sa vojskom ima lažni doktor Stefanović, sa policijom Vulin, sa elektrodistribucijom pečenjar Grčić, sem što su, kao i ostali na svim funkcijama i sinekurama, članovi Srpske napredne stranke. Zato, svaka čast Vučiću, dobro se prošlo, patrijarh je muško!

Blogovi