Robna kuća (foto: Dragan Todorović)
Robna kuća (foto: Dragan Todorović)
01.05.2022, 07:21

Robna kuća – ogledalo grada

č: | fb:

Karađorđeva ulica, kažu relevantni zapisi, je prosečena 1830. godine, i tako je počeo razvoj grada, na drugoj, levoj, obali Kolubare. U početku se ulica protezala od Zgrade suda do Jadra, kasnije je produžena do sadašnje Medicinske škole, još kasnije do "Krušika", odnosno rampe na pružnom prelazu, i zvala se "Beogradska".

 

Početkom veka, krajem prve decenije, ulica dobija ime Karađorđeva, po dinastiji Karađorđević, i zanimljivo je reći da se taj naziv održao sve do danas, odnosno da je Valjevo bilo jedan od retkih gradova, ako ne i jedini, u kome glavna ulica nije nosila ime maršala Tita.

Robna kuća

Robna kuća (Foto: Dragan Todorović)

 

Početkom sedamdesetih godina u Valjevu je otvorena "Robna kuća Beograd". I to u centru grada, na uglu Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. Zgrada je bila na ponos Valjevaca, kao što su i objekti drugih Robnih kuća bili na ponos drugih gradova, no naročito impresivna je bila fasada od bakarnih ploča. Ko se seća, u podrumu Robne kuće je bila samousluga, u prizemlju tekstil i parfimerija, na spratu tehnika, obuća, ko nije kupovao ploče na spratu, lično kupio trostruki album EL&P, da, i album "Indeksa".

Robna kuća

Robna kuća (Foto: Dragan Todorović)

 

Pomenuta fasad Robne kuće od bakarnih ploča, koje su vremenom potamnile, je i povod ovom pisanju. Kao što se zna, danas je u podrumu samousluga "Idea", u prizemlju "Njujorker", a na spratu Kineska robna kuća "Wule". I kako danas izgleda fasada, "okićena" je reklamnim panoima, ogromnim plastičnim mušemama, zakupaca prostora. Zadnja, "teretna" strana zgrade nije opterećena reklamama, ali su bakarne ploče devastirane. Na šta sve to liči? Liči ni na šta i na veliku sramotu. Liči na cirkusku šatru i Cigan - malu, a ne na urbani centar grada.

Robna kuća

Robna kuća (Foto: Dragan Todorović)

 

Ima li ko u ovom gradu da donese odluku da se sklone te plastične mušeme sa fasade Robne kuće, da se fasada, uz male izdatke, dovede u red? Gde su urbanisti, Zavod za zaštitu spomenika, da se ne pominje Muzej, kome je na čelu uznapredovani partijski stručnjak, gde su skupštinske komesije, nevladin sektor, udruženja građana, opozicione partije?

 

Ako nema ko o tome da brine, ako mnogo košta, neka razapnu Vučića na sve četiri strane, da to bude slika i prilika, ta precednik je, od ranog partijskog bašibozluka, proglašen za počasnog građanina Valjeva. 

Robna kuća

Robna kuća (Foto: Dragan Todorović)

         

Blogovi