Građanski protest (foto: Đorđe Đoković)
Građanski protest (foto: Đorđe Đoković)
18.02.2019, 10:26

A građanima svaka čast (2)

č: | fb:

Iluzorno je trošiti reči o pošasti koja se zove SNS, što će reći Vučić gospodin, koja je napala Srbiju, i ne namerava tek tako da odustane. Svako od tog bašibozuka je istorijski primer pravde i poštenja, kao što je onaj nesrećni Babić iščitao: Znanje, ali i moral, odgovornost, i pre svega ljudskost i čestitost, osobine su koje u svakom od nas traži Naš predsednik! Koliko je Vučić primer za navedeno, još su više svi ostali iz tog ešalona.

 

Narod, građani, koji protestuju iz sedmice u sedmicu, potvrđuju da je tako. Protesti su može se reći zadnji ropac, borba za vazduh normalne, građanske, Srbije. Ova vlast je otišla predaleko, i zato, protesti moraju uspeti. I već jesu, Srbija je prodisala.

 

Naravno da je Beograd ključan, na poslednjem protestu 80 000 ljudi, ali bitan je svaki grad, mesto, neovisno o broju građana koji otvoreno iskazuju da im je dosta unutaršnje okupacije.

 

Protesti se održavaju u preko 50 gradova, i Valjevo uhvatilo priključak, održano drugo okupljanje, šetnja. Nije bitno da li je bilo dve, ili tri, hiljade građana, bilo je dovoljno. Okupljenima se obratila Jasmina Bobovac, kao građanka, iz Lokalnog fronta, jedinog udruženja koje, u kontinuitetu, u Valjevu pokazuje da je opozicija. U jednoj reči, gospođa Bobovac je Položila.

 

Vele da se organizator protesta trudio da dovede neko zvučno ime, no ne doš'o niko, pa ni Milojko Pantić, što ne znači da neće. Možda se neko, ako ima ko, naprimer, seti valjevca Zlatka Pakovića, par ekselans intelektualca, koji je u Valjevu govorio na Antiratnom mitingu 1991.

 

No, nije sve u govornicima, mada su potrebni, najbolji govornici bi bili građani - studenti, službenici, radnici, seljaci, komšije - koji bi izašli za mikrofon i u dve reči se predstavili. Gde ćeš boljeg govornika, i govora, nego da Boško Đukanović, naprimer, izađe za mikrofon, i kaže samo četiri reči: Ja sam sa vama!

 

Organizatorima, pored ostalog, ponajviše fali kreativnosti, što i ne čudi, jer u taj Organizacioni odbor, vele, sedi sve bolji od boljega. Na tu temu, prijatelj iz inozemstva, ima čovek izvore, javlja da u taj Odbor sedi 12 predstavnika partija i NVO. Pa predlaže da ta dvanaestorica izađu pred građane, i kažu koga, pored sebe, pre'stavljaju. Nešto kontam, šta ovaj iz inozemstva trabunja, Odbor će se složiti, kad nema pravo glasa.

 

Za kraj da se veli da na protestu u Valjevu, uz još neke kapitalce kojima tu nije mesto, kao "građanka", viđena gospoja, koja se u pobedničku partiju upisala kad je Milošević bio gotov, i tako neprocenjivo doprinela dolasku demokratije. Kao taka, biće 2010, očla u Beograd, u neku agenciju za obezbeđenje stambenih kredita, i kao taka imala primanja, vele još na apanaži, od nekoliko stotina hiljada dinara. Ali od takvih se i ne očekuje da imaju obraz, njima je dupe sve.

Blogovi