Patrijarh Iirinej je uručio Vučiću Orden Svetog Save (foto: skrinšot RTS)
Patrijarh Iirinej je uručio Vučiću Orden Svetog Save (foto: skrinšot RTS)
10.10.2019, 10:55

Zašto Vučić nije dobio bar tri Ordena Svetog Save

č: | fb:

Na svečanosti, povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Iirinej je uručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću najviše odlikovanje SPC, Orden Svetog Save Prvog stepena. I to "za delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije i njenom sastavu".

 

Patrijarh podvuk'o da "ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje", te da je Crkva "s puno razloga i opravdanja dodeljuje najzačajnije odlikovanje predsedniku Srbije". Pa dod'o: Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi!".

 

Vučić gospodin, "svestan veličine čina, neočekivane časti i sopstvene privremenosti", nije bio "u stanju da opiše šta oseća", sem da ga orden obavezuje da još više radi i da se još snažnije bori za našu Srbiju!

 

Je l' ovo neka zajebancija, jok, još jedan primer da se u ovakvoj Srbiji sve može. Kažu da su profesor Milo Lompar i akademik Matija Bećković odbili da govore na svečanosti, kad su saznali da je Vučić dobitnik najznačajnijeg priznanja SPC. Pitanje je zašto, i zašto opšte negodovanje, ta Najznačajnije priznanje SPC, pre Vučića, od interesne organizacija koja se predstavlja kao Crkva, su već dobili takvi giganti srpstva, kao što su Bogoljub Karić, Milka Forcan, Palma gospodin, kome su orden odneli na noge, u rodno Kačarevo.

 

Zato pitanje, ne zašto je Vučić dobio Orden Svetog Save, nego zašto nije dobio tri odjedared, pa i celo tuce. Jer, stvarno, "svi vidimo kako se radi i šta se radi". Još jedan orden da bude zato što "novinari u Srbiji rade potpuno normalno i potpuno slobodno", kako je za Glas Amerike izjavila savetnica za medije gospodina predsednika Suzana Vasiljević.

 

Još jedan da bude za veliku "diplomatsku pobedu Crvene Zvezde i Srbije", kako je izjavio predsednik Crvene Zvezde, i veliki sportski radnik sa dosijeom Zvezdan Terzić, nakon što je policija "takozvanog Kosova", u istom danu kad je Vučić dobio odlikovanje, vratila fudbalere sa prelaza Jarinje, ne dozvolivši im da uđu na Kosovo i odigraju kup utakmicu sa "Trepčom".

 

Još nekoliko komata "Svetog Save" za najnoviji izveštaj o Indeksu precepcije korupcije, koji kaže da je Srbija najkorumpiranija zemlja u Evropi. Vladimir Goati, na tu okolnost, kaže da postoji uzročno-posledična veza između korupcije i stanja demokratije u posmatranoj zemlji. Što bi značilo da Vučić gospodin, više nego zasluženo, treba da dobije Najznačajnije priznanje SPC i za stanje demokratije u Srbiji.

Blogovi