Trupni portret - ilustracija Dušan Arsenić
Trupni portret - ilustracija Dušan Arsenić
27.12.2019, 10:02

Pošalji SMS radi privida normalnosti

č: | fb:

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ili pre pritisak međunarodne zajednice, doveo je i do toga da je RTS počeo da se otvara za drugačije mišljenje. Naime, u emisije se pripušta opozicija, pa je u magazinu „Oko“ gostovao jedan od lidera Saveza za Srbiju, Vuk Jeremić. Kako je seo u studio, Jeremić je pitao domaćina emisije: A što ste vi mene zvali, pošto to godinama niste činili? Kako je novinar ćutao, odgovorio je: Da biste glumili normalnost, da biste glunili u zemlji u kojoj ništa nije mormalno, ni u RTS-u, a još više u društvu. Jeremić je bio izričit da će na izbore izaći samo vlast, i oni koji budu glumili opoziciju.

 

Možemo se ne slagati sa Vukom Jeremićem, sa biografijom, stavovima koje zastupa, ali se mora priznati da gospodin Jeremić "zna znanje", te da se, za razliku od Vučića i njegovih epigona, predstavio kao druga priča, u svakom slučaju normalnija.

 

No, sve to, Vučićevo trakeljanje da je dao opoziciji više nego što je tražila, pa i ovo "otvaranje" RTS-a je ništa do privid i farsa. Zna se je Vučić glavni urednik svega u Srbiji, pa i RTS-a, pa je i ovo "otvaranje" Vašeg prava da ne znate ništa, ništa do zamazivanje očiju, e da bi imalo čime da se maše pred međunarodnom zajednicom.

 

Uostalom, jutro po gostovanju Jermića, RTS je dva sata čekao grande  duduk analitičara Branka Raduna, da izmuca da je "situacija napeta". Otvarajući nekoliko kilometara asfalta između Smederevske Palanke i Velike Plane, pred točno sto autobusa privedenog naroda, Vučić nije mucao, oblizujući se pred izbornim plenom, rekao je da će propise o funkcionerskoj kampanji sprovoditi kada izbori budu raspisani, praviće skupove posle radnog vremena. Odmah je, sve sa narod u autobusi, nastavio do Subotice, gde je otvorio „Ipsilon krak“, 20-tak kilometara obilaznice oko Subotice, i opet je bio na sve televizije.

 

Ima i kako to izgleda na televizije, monitoring, od 14. oktobra, do 5. decembra, u vremenu kad je Vučić dao opoziciji više nego što je tražila, pokazuje da RTS strankama na vlasti, pre svega Vučiću, poklanja četiri petine vremena. Vlast se u tim prilozima predstavlja kao politički akter, a opozicija kao politički akter o kome drugi, vlast, negativno govore.

 

Kako Vučić popušta, i daje više nego što se traži, vidi se i po kandidatima za nove članove REM-a. Favoriti, koje će verifikovati SNS skupštinska većina, su gospođa koju su predložili LDP, te Čankova i Ugljaninova partija, i gospodin za koga se odlučila Stranka moderne Srbije, koju čini nekoliko poslanika koji su napustili pokret Saše Radulovića. Da Vučić i dalje popušta kako mu se hoće, pošaljite SMS radi daljeg privida normalnosti.

Blogovi