Aleksandar Vujić (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vujić (foto: Đorđe Đoković)
11.04.2016, 14:30

Vujić: Neravnopravan tretman u GIK-u

č: | fb:

Predsednik Pokreta za Valjevo, Aleksandar Vujić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako tokom predaje svoje odborničke liste za lokalne izbore 24. aprila nisu imali ravnopravan tretman u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) za ostalim učesnicima izbornog procesa u Valjevu.

„Sa predsednikom GIK smo o detaljima vezanim za našu odborničku listu razgovarali pre no što smo je predali i dobili uveravanja da ništa neće biti sporno. Ispostavilo se potom da ne može da bude prihvaćen naziv Pokret za Valjevo-GODSS, pa smo ga, opet po dogovoru u GIK-u, promenili u Pokret za Valjevo i Demokratski srećnu Srbiju. Onda nam je, ponovo preglasavanjem na sednici GIK, zatraženo da u roku od 48 sati iznova skupimo potpise podrške za 34 odbornička kandidata, što je bilo neizvodljivo“, rekao je Vujić i potvrdio da je juče u 17.00 sati na pisarnici Upravnog suda Srbije u Begradu predao žalbu na odluku GIK-a o odbijanju oborničke liste za koju ne krije da je, na obostranu želju, to bila zajednička lista Pokreta i Gradskog odbora DSS predsednice Sande Rašković Ivić.

Rok za odluku Upravnog suda je sutra do 17.00 sati, a Aleksandar Vujić, svestan novonstale situacije, kaže kako nije preveliki optimista ali da građanima Valjeva, posebno onima koji su svojim potpisima podržali tu listu, a bilo ih je oko 1.200, duguju objašnjenje šta se desilo.

„Naš problem je i u tome što sudija Upravnog suda, koji bude postaupao po našoj žalbi, nema pred sobom sve ono što se dešavala u komunikaciji sa GIK-om, odnosno na sastancima GIK-a“, pojašnjava Vujić. On tvrdi de je GIK, potpuno bespotrebno, o svakoj odluci galasao i preglasavao se bez obzira na to da li su zakonski uslovi bili ispoštovani ili ne.

 

Koverte sa "gresima"

 

Vujić takođe tvrdi kako su članovi GIK-a iz UG Pobeda, javno, pojedinim ljudima iz GIK-a na sednicama „delili plave koverte u kojima su bili podaci o njihovim navodnim ranijim gresima zbog kojih bi mogli krivično da odgovaraju, te da su ih na taj način ucenili i primorali da glasju kako to njima odgovara“. On takođe smatra da je Pobeda te podatke, kakvi god da su, od nekoga dobila, odnosno da čitav postupak nije sama osmislila, te da je od nekoga iskorišćena.

Predsednik Pokreta za Valjevo istakao je još dva detalja iz rada GIK-a. Prvi je da je sličan problem bio i sa listom koalicije oko SNS, koja je prva proglašena, a na kojoj su prvobitno bili i odbornički kandidati grupa građana Samostalni DSS Andreje Mladenovića i GG Za Valjevo, što je stajalo i u nazivu i koalicionom sporazumu. Naziv je docnije „prekrečen“ korektor lakom, a kandidati dve grupe građana su se „utopili“ u SNS i problem je bio rešen. U GIK-u su, kaže Vujić, dobijali uveravanja da će sve biti u redu i sa njihovom listom ispravljenog imena jer su „već imali sličan slučaj“.

Drugi, po Vujiću, bitan detalj je taj što predsednik GIK-a ni jednog trenutka na sastancima nije rekao šta je dogovarano sa predstavnicima Pokreta za Valjevo i ponovio da je Gradska izborna komisija mimo višegodišnje prakse „sve odluke potpuno bespotrebno donosila glasanjem iako je bilo jasno da su one na zakonu zasnovane“.

U GIK-u su Kolubarskim.rs danas, a i u subotu, tvrdili kako su sa Pokretom sve bili dogovorili, ali da su oni (Pokret) ipak terali po svom. Ima i onih, koji, doduše, tvrde da se loša atmosfera sa skupštinskih zasedanja gradskog parlamenta sada prenela u GIK, dok pojedinici pak smatraju kako je najbolje da konačnu reč kaže Upravni sud Srbije.

Usput, beležimo i podatak da je UG Pobeda osporila i potvrđenu listu Dveri zbog slogana (bespotrebno) dodatog u nazivu liste ali je to komisija odbila, pa je Pobeda u prvobitnom zakonskom roku od 24 sata, odlažući prijem tog rešenja, uložila novi prigovor, koji je, ako smo dobro razumeli, takođe odbijen (iako su četiri pravnika imala više od četiri mišljenja). Ostaje da se vidi da li će se i Pobeda žaliti Upravnom sudu Srbije.

 

Borba za četvrto cenzus mesto

 

Kako bilo, GIK ne može da objavi zbirnu izbornu listu za lokalne izbore u Valjevu, 24. aprila, sve dok se sporovi pred Upravnim sudom ne okončaju. Ostaje, naravno, i pitanje – kome je čitavo zamešateljstvo trebalo, odnosno da li su u pitanju samo politički interesi pojedinaca i grupa ili ima i nečega što bi se moglo nazvati „više od igre“.

U Pokretu za Valjevo smatraju da će koalicije oko SNS, SPS i DS sigurno preći izborni cenzus od pet odsto, te da je sve ovo borba za četvrtu poziciju na izborima. Taj „četvrti“, smatra Vujić, mogao bi lako biti tas na vagi pri formiranju (koalicione) većine, koja će činiti novu gradsku vlast u Valjevu. Vujić takođe ne krije da su o mogućim koalicijama u Pokretu za Valjevo bezuspešno razgovarali i sa SPS, DS, Pokretom „Dosta je bilo“ Saše Radulovića i Levicom Srbije Borka Stefanovića.

Vujić je najavio da će se Pokret oglasiti i posle odluke Upravnog suda Srbije, kakva god da bude, i uputiti poruku biračima i građanima Valjeva.

 

 

Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 16 sati 31 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara

 (foto: )
Jubilej Pre 17 sati 29 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.