Registracija Prijava preko FB
Plakat (foto: Vasilije Ristović)
Plakat (foto: Vasilije Ristović)
10.12.2020, 12:29

Valjevski filmski susreti ove godine online

č: | fb:

Sedmo izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 10. do 13. decembra 2020. godine pod sloganom "PROREZ". Ove godine zbog epidemiološke situacije biće online na platformama Cinesseum i Facebook.

 

Glavni program čine dve selekcije – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma i revijalni program igranog i dokumentarnog filma. Filmovi će biti dostupni za publiku na teritoriji Srbije, na platformi Cinesseum. Selekcija takmičarskog programa biće dostupna tokom celog trajanja festivala za neograničen broj gledalaca, dok je program dugometražnog filma koncipiran tako da svaki od filmova u programu ima jednu, po satnici festivala tačno zakazanu projekciju kojoj će moći da pristupi najviše 100 gledalaca.

 

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe, sa ciljem da festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za regionalni autorski film.

Program festivala

Program festivala

 

Večeras (10. decembra) u 20 časova Festival otvara igrani film "Otac" Srdana Golubovića. Dobitnik je dve nagrade na Berlinskom filmskom festivalu, nagrade "Zlatna vrata" na Pula film festivalu, odličja za najbolji međunarodni narativni film na 21. Međunarodnom filmskom festivalu u Kalgariju, prve nagrade na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), nagrade "Zlatna Antigona" filmskog festivala u Monpeljeu, dobitnik EFA nominacije za najbolju glavnu mušku ulogu.

 

U okviru revijalnog programa biće prikazani i dokumentarni, tj. igrani film film "Sumrak u bečkom haustoru" Mladena Đorđevića (nagrađen na FEST-u nagradama za najbolji srpski film i nagradom publike), dokumentarac "Govori da bih te video" Marije Stojnić (premijerno prikazan na festivalu IDFA, pobedik festivala BELDOCS, prikazan u muzeju MoMA), "Kada sam kod kuće" Ivane Todorović (dobitnik Best Woman Film i Bronzana nagrada na Independent Shorts Awards u Los Anđelesu.) i "A sad se spušta veče" Maje Novaković (osvojio preko 40 nagrada).

 

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 13 ostvarenja mladih autora iz Srbije i regiona: "Matura" Gvozdena Ilića, "Šerbet" Nikole Stojanovića,

 

"Poslednja slika o ocu" Stefana Đorđevića, "Za Vasotu" Petra Pešuta, "Čekanje" Emilije Gašić, "Sazdaću te od prašine" Sare Radulović, "Novi televizor" Nine Ognjanović, "Selica" Milutina Miloševića, "Kolači od višnje" Mateje Rokavec, "Nagrada"Lidije Mojsovske, "Peti sprat levo" Renate Lučić, "Pomoz Bog" Zvonimira Grujića i "OK" Nikola Gačpara.

Nagrada

Nagrada (Foto: Bojana Đurić)

 

Festival će dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman dodeljuje žiri u sastavu rediteljka Marija Stojnić i reditelji Vladimir Petrović i Tomislav Đurinec, dok će nagradu Mladi autor koja se ove godine dodeljuje najboljem scenaristi dodeliti filmski umetnici Valjeva koji žive i rade u inostranstvu:  reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

 

U okviru pratećeg programa, prvi put organizuju se dve PROREZ tribine, Aktivizam i film: Filmovi koji su pokretali ljude i Mladi umetnici u borbi za novi prostor: Muzički spotovi.

 

Tribine će biti dostupne za praćenje na Facebook-u, kao i žurka zatvaranja, Kasna čajanka koja će biti prilika da publika putem društvene mreže sa učesnicima i timom proslavi zatvaranje 7. Valjevskih filmskih susreta. Tribinama, kao i čajanci gledaoci će moći da se priključe svakog trenutka i da postavljaju pitanja čime postaju aktivni učesnici.

 

Kompletan program je besplatan. Sve što je potrebno je da kreirate nalog na platformi Cinessem i na vreme zauzmete mesto, a za sve informacije pratite nas na Facebook i Instagram stranici festivala.

 

Kada epidemiološke mere donete u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19 budu povučene i Bioskop 85 bude ponovo otvoren, deo programa će biti prikazan u sali valjevskoj publici.

 

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa platformom Cinesseum, a festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Valjevo.

 

Aktuelno

Valjevo (Park na Jadru) (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 9 sati 14 minuta

U Valjevu novozaraženih 35

U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 74, od toga u Valjevu 35. Ukupan broj potvrđenih slučajeva Covid-19 infekcije u Kolubarskom okrugu, od početka pandemije, je 17154. Hospitalizovano je 95...  · 2 komentara

Podela besplatnih sadnica (foto: Đorđe Đoković)
U okviru akcije "Posadi svoj hlad" Pre 1 dan 11 sati

Građanima Valjeva poklonjene sadnice belog jasena

U okviru akcije "Posadi svoj hlad", građanima Valjeva poklonjeno je 100 dvogodišnjih sadnica belog jasena. Organizator akcije je nevladina organizacija "Zeleni razvojni centar" iz Sremske...  · 6 komentara

Lazar Gojković i Jelena Blagojević (foto: Đorđe Đoković)
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede u poseti Valjevu Pre 1 dan 14 sati

Poziv poljoprivrednicima da konkurišu za kredit Svetske banke

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević, posetila je Valjevo i razgovarala sa predstavnicima grada. Obišla je Udruženje odgajivača "Ovca i vuna" i...