Prkoskop - projekcija filma Živan pravi pank festival (foto: Đorđe Đoković)
Prkoskop - projekcija filma Živan pravi pank festival (foto: Đorđe Đoković)
05.09.2014, 08:15

Vakumovci pospremili i napunili bioskop Central

č: | fb:

Projekcijom dokumentarnog filma „Živan pravi pank festival” Ognjena Glavonjića otpočeo je valjevski filmski festival Parkoskop. Umesto u bašti Doma vojske, planiranog mesta za festivalska događanja, film je, zbog lošeg vremena, prikazan u bioskopu Central. Kiša nije ubila entuzijazam i bacila u očaj Vakumovace, organizatore festivala. Oni su se, zarad svoje  ideje i festivala, bacili na generalno pospremanje i sređivanje nekada omiljenog a danas napuštenog i zaboravljenog bioskopa Central, gde su smestili prvi dan festivala. Možda je miris memle kojim je odisala sala, prijao publici, posebno onoj vremešnijoj koja se neprimetno umešala među mlađe ljubitelje filma.

Razgovor sa Živanom

Razgovor sa Živanom (Foto: Đorđe Đoković)

Reditelj Ognjen Glavonjić u filmu „Živan pravi pank festival” kamerom prati pesnika Živana Pujića tokom organizovanja muzičkog festivala „Tomaševcu u pohode“. Film govori o entuzijazmu usamljenika, koji u rodnom selu organizuje pank koncert na koji dođe 12 posetilaca. Organizatori Parkoskopa mi rekoše- “namerno smo otvorili festival sa ovim filmom, jer smo svi mi pomalo Živani”. Umetnički direktor festival Vladimir Petrović, filmski reditelj slaže se da  organizatori Parkoskopa liče na Živana, koji ima utopističku ideju.

-Naša generacija se nalazi u nekom međuprostoru. Ceo život nailazimo na gomilu prepreka i zabrana. Na ovaj ili onaj način smo sprečeni da uradimo nešto čemu stremimo, da realizujemo naše ideje. To u suštini, možda i nije toliko loše, jer smo postali dovitljiviji, pa nam ovakve stvari, poput napraviti festival iz ničega više ne predstavlja problem. Skupilo se nas nekoliko, svako sa svojom idejom, znanjem i energijom u nadi da će se nešto desiti, i eto desio se festival filma. Istina, nije bilo lako. Pre svega organizovati i prikupiti sredstva- kaže Petrović.

I dok se, u filmu, Živan-entuzijasta na kraju pank svirke zahvaljivao i pozdravljao sa praznom salom, organizatori Parkoskopa su se zahvalili brojnoj publici ili prepunoj sali.

-Očigledno je da su Valjevci željni filma. Možda su došli u velikom broju, upravo, zbog nemanja biskopa. Šteta je to što Valjevo nema bioskop, što nismo u toku sa tim šta se snima kod nas, nismo u toku da je i u kinematografiji smena generacije, gde dolaze nove,mlade snage koje donose potpuno novu estetiku, koja je neočekivana za domaću kinematografiju- kaže reditelj Vladimir Petrović, verujući da je Parkoskop prvi korak obnavljanja bioskopa u Valjevu.

Vladimir Petrović i Darija Ranković

Vladimir Petrović i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Domaći klasik "Kad budem mrtav i beo", koji se prikazivao u kafani Central, valjevskoj publici je bio manje interesantan. Možda i zbog košarkaške utakmice Srbija-Španija koju su ljubitelji košarke mogli da gledaju na velikom bioskopskom platnu. Nekima je prijala zamena- bioskop u kafanu, košarka u bioskopsku salu. Istina, bilo je i onih kojima se to nije svidelo.

Večeras “Love Hunter” – priča o Njujorškoj nesanici Milana Mumina

Drugog dana Parkoskopa od 21.30 biće prikazan kratki film “Love Hunter: Priče iz Njujorškog taksija”, koji su režirala braća Branislav i Nemanja Bala. Glavni lik je Milan Mumin frontmen poznatog novosadskog sastava “Love Hunters”. Film se kroz tri priče bavi Muminovim “mukama po Isusu” u Americi, gde je vozio taksi noću da bi bio u prilici da svira sa bendom preko dana. Za spavanje nije bilo vremena, pa se film bavi Muminovom nesanicom u Njujorku…

Nakon razgovora sa Milanom Muminom, koji će biti gost festivala, uslediće unplugged svirka frontmena novosadskog benda.

U okviru filmova-domaći klasici večeras će od 23 časa biti prikazan film Miloša Radivojevića iz 1981.godine “Dečko koji obećava” u kome glavnog junaka Slobodana Miloševića, igra Aleksandar Berček.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 9 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 58 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.