Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
10.12.2021, 10:56

"Oaza" otvorila osme Valjevske filmske susrete

č: | fb:

Projekcijom filma "Oaza" Ivana Ikića, sinoć su počeli osmi Valjevski filmski susreti, koji će trajati do 12. decembra. Igrani film "Oaza" dobitnik je nagrade "Europa Cinemas Label" na filmskom festivalu u Veneciji, inače srpski predstavnik za nagradu Oskar.

 

- Festival se nakon prošlogodišnjeg online izdanja, ove godine održava pod sloganom "Sada i ovde" sa žejom i nestrpljenjem da se ponovo okupimo u bioskopskoj dvorani i da zajedno u sadašnjem momentu zaronimo u svet filmske magije - rekla je na otvaranju festivala Marija Maksić.

Marija Maksić i Ivana Ikić

Marija Maksić i Ivana Ikić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pred publikom ove godine je šest dugometražnih filmova u revijalnom programu i 17 kratkometražnih igranih filmova iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji će se takmičiti za nagradu "Leman" i nagradu "Mladi autor" koja će ove godine biti dodeljena najboljem montažeru.

 

Nagradu "Slobodan Golubović Leman" dodeljuje žiri mladih autora u sastavu: rediteljka, producentkinja i scenaristkinja iz Hrvatske Ivana Kragić, Ivan Marinović, scenarista i reditelj poreklom iz Crne Gore i Stefan Đorđević, reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade "Leman" za film "Poslednja slika o ocu".

 

Nagrada "Mladi autor", koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića, ove godine se dodeljuje najboljem montažeru, a odluku o pobedniku doneće filmski umetnici iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

 

Sinoć na otvaranju festival upućen je poziv sugrađanima i posetiocima festivala da se uključe u dve humanitarne akcije. Ispred Bioskopa 85 postavljene su dve kutije, u jednu se ubacuju slatkiši za mališane, koju je organizovala kreativna radionica "Iskra", dok se u drugu kutiju donira novac za lečenje mladog dramaturga Luku Kurjačkog.

 

Program druge večeri festivala - petak 10. decembar

 

Druge večeri Valjevskih filmskih susreta na programu od 18.30 časova u Bioskopu 85 biće šest ostvarenja mladih autora iz regiona: "Zašto ne zaplešete" Isidore Ratković, "Sve je dobro" Ružice Anje Tadić, "Između dva neprijatelja" Marka Crnogorskog, "Ni na nebu ni na zemlji" Borisa Simića, "Jad" Stefana Teofilovića i "Bambilend" Danila Stanimirovića.

 

Potom od 20.30 pred publikom će se naći dokumentarni film "Potreba za mržnjom" Filipa Čolovića, koji je dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni dugometražni film na Martovskom festivalu. Od 22 časa u klubu Abraš je muzički program.

 

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

Programi Valjevskih filmskih susreta biće u Bioskopu 85, MMfAvantura i onlajn prostoru-facebook profil festivala.

 

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa MMf Avantura i Centrom za kulturu Valjevo, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbijei grad Valjevo.

Program

Program

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 24 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...