Nagrada Leman (foto: VFS)
Nagrada Leman (foto: VFS)
15.12.2021, 15:40

"Leman" za Nikolu Stojanovića, "Mladi autor" za Marka Marjanovića Marinčića

č: | fb:

Film "Sve kako treba", reditelja Nikole Stojanovića, dobitnik je nagrade Slobodan Golubović Leman, autorke Jelene Popović, na ovogodišnjem festivalu Valjevski filmski susreti u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM).

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Bojana Đurić)

 

U takmičarskom programu prikazano je 17 kratkometražnih igranih filmova mladih autora iz regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatskai Bosna i Hercegovina), a tročlani žiri je odlučio da nagrada ode u ruke Nikole Stojanovića.

 

"Film koji nam je doneo zero rediteljski pristup i čvrst autorski stil koji izravno dopire do gledalaca, kroz intimnu, duhovitu i dirljivu priču o rastavljenoj porodici. Tema o izgubljenim generacijama se prožima u likovima majke, koja nikada nije imala priliku da ostvari svoje životne ciljeve, i ćerke čiji životni ciljevi zavise od odnosa rastavljenih roditelja. Glumačka podela, režija, scenario i fotografija odišu u celosti zajedno kao jedan organizam, onako kako odiše i odnos likova na filmu", stoji u saopštenju žirija.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Bojana Đurić)

Nagradu "Mladi autor" je ove godine kući poneo Marko Marjanović Marinčić za najbolju montažu filma "Pištolj i kacige".

 

"Uvod u ovu briljantnu filmsku parodiju je ćirilični natpis Srpske slike (Miroslavljev font). Možda baš on kaže da nije samo parodija u pitanju. Sledi briljantnih 18 minuta perfektno uokvirene priče, koja ne bi bila to što jeste da taj komplikovani mehanizam pokretnih slika i zvuka do najsitnijih detalja ne funkcioniše. Od odličnog scenarija i sjajnih dijaloga, preko fantastične glume, fenomenalne fotografije, perfektnog tona, kao i kostimografije i scenografije do kraja dosledne priči, kao i dosledno prenesenom urbanom srpskom ambijentu. Tajming dijaloga je do savršenstva urađen i on nije samo proizvod dobre montaže, već i vrlo bitne pripreme kadriranja kroz knjigu snimanja, storyboard-a, kao i rada na samom setu", stoji u obrazloženju predsednika žirija ZoranaĐorđevića.

 

Nagrada se sastoji od plakete, novčanog iznosa i slike slikara Miodraga Pešića Peše.

 

Tokom četiri dana festivala Valjevski filmski susreti u Bioskopu 85 publika je imala priliku da uživa u bogatom programu koji su pored dugometražnih dokumentarnih i igranih, činili i kratkometražni filmovi u takmičarkoj selekciji. Uprkos aktuelnoj pandemiji, festival je svakog dana bio posećen od strane velikog broja valjevske publike, kao i mnogih mladih autora, iz zemlje i regiona, koji su došli da isprate svoje i druge filmove.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 10 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 5 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...