Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
19.04.2022, 09:14

Koncert Beogradskog gudačkog kvarteta

č: | fb:

Koncert Beogradskog gudačkog kvarteta biće održan u utorak, 19. aprila, u 19 časova u sali muzičke škole "Živorad Grbić". Na programu koncerta su dela savremenih srpskih autora: Bože Banovića, Branke Popović, Dejana Despića, Marka Aleksića, Milane Stojadinović Milić i Dragoljuba Dragana Ilića.

 

Članovi kvarteta su: Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević - violine, Ivana Gladović Erčić - viola i Dušan Stojanović - violončelo.

 

Beogradski gudački kvartet je jedan od vodećih srpskih kamernih ansambala, koji ima uspešnu koncertnu angažovanost i široku medijsku zastupljenost. Kvartet je nastupao u svim većim gradovima Srbije, a učestvovao je na međunarodnim festivalima "BELEF", "Kalemegdanski sutoni" i "Jesen na Čukarici" u Beogradu, "Međunarodnom festivalu kamerne muzike" u Nišu i "Mokranjčevim danima" u Negotinu. Bio je rezidencijalni ansambl "Memorijala Isidor Bajić", 2010. godine u Novom Sadu.

 

Beogradski gudački kvartet je značajno zastupljen i na međunarodnoj sceni. U regionu je nastupao na festivalu "Jesenske muzičke svečanosti" u Skoplju i "Barskom Ljetopisu". Imao je nekoliko uspešnih turneja u Italiji i Nemačkoj, a 2005. godine je gostovao u Vašingtonu, u SAD-u, po pozivu asocijacije "Orfelin", uz saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije.

 

Kvartet je ostvario niz trajnih snimaka za RTS i izdao je četiri CD-a. Sekretarijat za kulturu Beograda podržao ga je na više projekata, a kvartet je sarađivao i sa "Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine", "Beogradskim kulturnim centrom", "Jugokoncertom", "Madlenijanumom" i brojnim centrima za kulturu u Srbiji.

 

Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali i savremene kompozicije. Poslednjih nekoliko godina kvartet je usmeren na izvođenje kompozicija srpskih autora, iz bogate srpske baštine, ali i savremenih. U tome ih, kroz projekte, podržava SOKOJ - Savez muzičkih autora Srbije.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 49 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 44 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...