Živoradu Nedeljkoviću uručena nagrada (foto: Kolubarske.rs)
Živoradu Nedeljkoviću uručena nagrada (foto: Kolubarske.rs)
17.05.2022, 06:49

Pesnik Živorad Nedeljković dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

č: | fb:

Pesnik Živorad Nedeljković dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Desanka Maksimović", koju dodeljuje njena zadužbina za ukupni doprinos srpskoj popeziji. Nagrada je po 29. put uručena juče u Brankovini na rođendan Desanke Maksimović.

 

- U nadi da je poneka moja pesma nadrasla zanatsko umeće, ovo priznanje doživljavam kao višestruko važno u poodmaklom svom dobu, kad predstoji popis samoća koje jačaju uverenje da je poezija zaslužena milost – rekao je Živorad Nedeljković.

 

- Pomilovanja su odvajkada u opisu poslova državnih čelnika i ustanova, a verujemo da pesnik ne prekoračuje svoje nadležnosti kad ih traži. Uostalom, poezija bira i šta će i kako će. Nesumnjivo je da ponekad može naneti i kakvu štetu, najpre svom tvorcu. Pesnik u sebi, u izabranoj samoći, rešava da li će izgovoriti: tu sam, tražim pomilovanje, te ili pak reči istog značenja. Kad kažemo naša najveća pesnikinja, jasnost je odmah tu. Na vagu, na kraju, ide jedino sumnja u nečiju dostojnost da zatraži milost za kradljivca snova ili prodavca magle. Ili za poneku osedelu naivnost, za neplivače zečjeg srca. Iako izgleda u opštem galimatijasu da nije, lako je proveriti da li smo, kao Desanka Maksimović, dostojni da zatražimo pomilovanje, ne samo ovde, u ovom jeziku – rekao je ovogodišnji dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" na svečanosti u Brankovini.

 

Živorad Nedeljković

Živorad Nedeljković (Foto: Kolubarske.rs)

Jednoglasnu odluku da se nagrada ove godine dodeli Nedeljkoviću doneli su članovi žirija u sastavu prof. dr Goran Maksimović, prof. dr Đorđe Despić, doc. dr Branko Vraneš, dr Slađana Ilić i Vojislav Karanović.

 

U obrazloženju žirija, pored ostalog piše, da poezija u stvaralačkom nadahnuću Živorada Nedeljkovića nastoji da uređuje jedan novi svet i život, koji je možda nestvaran ili zamišljen kao "idealna utopija", ali je svakako iskreniji i čistiji od stvarnog sveta i života preplavljenog licemerjem i negativnim strastima. To su samo neki od argumenata kojima smo se rukovodili prilikom izdvajanja ovoga pesnika za dobitnika ugledne književne nagrade naslovljene imenom pesnikinje Desanke Maksimović.

 

Nagradu, koju čine povelja i statua Desanke Makimović, uručila je prof. dr Zorana Opačić, predsednica Upravnog odbora Zadužbine "Desanka Maksimović".

 

Ona je kazala da ovogodišnji dobitnik nagrade Živorad Nedeljković započinje danas svoj saživot sa Zadužbinom "Desanka Maksimović" i da se uvrštava u njene čuvare, kao i da je niz od dvadeset devet dosadašnjih dobitnica i dobitnika nagrade svojevrsna riznica vrhunca srpskog pesništva s kraja 20. i dve decenije 21. veka.

 

- Posle dve strašne godine pandemije, sa velikim zadovoljstvom opet smo se okupili u Brankovini, uz Desanku i Desankine, u najlepšem dobu godine. Podržimo Zadužbinu i kad prođe maj: osnovana je u najtežim vremenima, opstala je tokom mnogih dramatičnih događaja novije istorije, sve do današnjih, jednako teških vremena u kojima joj je pomoć najpotrebnija. Na to nas obavezuju delo spisateljice, Brankovina i svi pesnici ovenčani velikom nagradom – rekla je Zorana Opačić na svečanosti u Brankovini.

 

Živorad Nedeljković je rođen 1959.godine u Kraljevu. Višegodišnji istrajan pesnički i književno-urednički rad ovoga stvaraoca iskazan je kroz brojne knjige pesmama. Nedeljković je dobitnik brojnih književnih nagrada.

Cveće na grob Desanke Maksimović

Cveće na grob Desanke Maksimović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pre uručenja nagrade Živorad Nedeljković je, zajedno sa predstavnicima Zadužbine "Desanka Maksimović", Grada i Biblioteke, položio cveće na grob Desanke Maksimović u porti crkve u Brankovini.

 

Pesničku nagradu sa Desankinim imenom, svakog 16. maja na njen rođendan, od 1994. dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović". Prvi dobitnik 1994. godine bio je akademik Ljubomir Simović, dok je prošlogodišnji laureat bio Saša Radojčić.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 38 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 39 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara