Štand Valjeva u Dučićevoj ulici (foto: Borka Marković)
Štand Valjeva u Dučićevoj ulici (foto: Borka Marković)
28.05.2022, 07:30

Uspešan nastavak saradnje Valjeva i Trebinja

č: | fb:

Pre godinu dana turističke organizacije Valjeva i Trebinja potpisale su Protokol o saradnji koji se u samom početku odnosio na zajednička učešća u programima raznih manifestacija ovih gradova.

 

Da ovaj protokol nije samo slovo na papiru dokazano je proteklog vikenda kada je delegacija Valjeva prisustvovala zvaničnom programu otvaranja letnje sezone grada Trebinja koji nosi slogan "Trebinje – Grad koji volite" i predstavila naš grad u najboljem svetlu, a saradnja je proširena i na oblast kulture.

Štand Valjeva u Dučićevoj ulici

Štand Valjeva u Dučićevoj ulici (Foto: Borka Marković)

 

Osim Valjeva, svoju turističku ponudu predstavili su Beograd, Čačak, Budva, Zlatibor, Herceg Novi, Paraćin, Istočno Srajevo, Nikšić, Vranjska Banja, Nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara", pri čemu su štandovi Turističke organizacije Valjevo, na kojima su predstavljeni naši turistički potencijali, gastronomska ponuda, ali i tradicija i kultura naeg kraja, privukli najveći broj posetilaca u centru grada, u čuvenoj Dučićevoj ulici, među kojima su viženi i bivši predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica i bivši ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Dušan Mihailović.

 

Trebinjci, ali i turisti, koji su u ovaj grad došli sa raznih strana, rado su probali naše specijalitete, duvan čvarci su bili atrakcija, pite, slatko, kolači od malina, proizvodi od šljive, a sa posebnom pažnjom su slušali i o Desanki Maksimović, Proti Mateji Nenadoviću i drugim znamenitim ličnostima našeg kraja. Tom prilikom na velikoj bini u bašti Platana nastupili su članovi Doma kulture "Izvor" koji su se predstavili Igrama iz valjevskog kraja i koreografijom "Valjevska svadba" koja je propraćena velikim aplauzom. Pesmu "Gračanica" Desanke Maksimović izvela je Milica Salata iz Trebinja, dok je profesor Marko Tomić uz pratnju Anđelke Dragić, učenice Srednje muzičke škole "Živorad Grbić", izveo pesmu "Valjevo, voljeni grade" Mikija Jevremovića.

 

Anđelke Dragić i Marko Tomić

Anđelke Dragić i Marko Tomić (Foto: www.valjevo.rs)

Direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković nije krila zadovoljstvo pažnjom koji su valjevski štandovi privukli i rekacijama posetilaca.

 

- Imali smo priliku da predstavimo segment onoga što Valjevo može da ponudi ljudima iz Trebinja kada nam dođu u goste. Možemo slobodno reći da je Valjevo bilo dominantno u Dučićevoj ulici! Protokolom o saradnji mi smo se najpre povezali kroz programe manifestacija, a u toku je jedan projekat razvoja turističkih razmena između naša dva grada pre svega u pogledu đačkog turizma. Ranije su mladi iz Trebinja odlazili na ekskurzije na Zlatibor, a sada su im  sve više zanimljive Divčibare i trudićemo se da naša saradnja ide i u tom pravcu – rekla je Ana Marković.

 

Žarko Vico iz Turističke organizacije Trebinja podsetio je da je i delegacija iz tog hercegovačkog grada boravila u Valjevu u okviru prošlogodišnjih Tešnjarskih večeri i da je saradnja dva grada izuzetno plodonosna.

 

- Stvorili smo jednu zajedničku turističku priču gde se u okviru svih manifestacija zajednički pripremamo i sarađujemo, a taj turistički segment saradnje prenet je i na druge oblasti, ove godine konkretno na oblast kulture, a nadamo se da će to ići dalje i u smeru sporta, privrede i drugih oblasti. Ovo je bila inicijalna kapisla za ostvarivanje još bolje saradnje između dva grada i njihovih stanovnika – poručio je Vico.

Gosti i domaćini

Gosti i domaćini

 

Prilikom ove posete Trebinju, Protokol o saradnji Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" i Narodne biblioteke Trebinje potpisale su direktorke ustanova Violeta Milošević i Milosava Supić Vuković. U prostorijama tamošnje biblioteke predstavljena je i izložba "Slike grada 365" koju je priredila valjevska biblioteka, a najavljena je i mogućnost predstavljanja legata Jovana Dučića u Valjevu.

 

Uspostavljena je i saradnja Narodnog muzeja Valjevo i Muzeja Hercegovine, a protokol o saradnji potpisali su i Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Udruženja ratnih dobrovoljaca Trebinja, kao i Kluba "Ars Nova" i Udruženja umetnika međunarodne kolonije "Kolo".

 

Trebinjska zelena pijaca, Dučićeva ulica, bašta Platani, Gradski park, manastiri Gračanica i Tvrdoš, Stari grad, Arslanagića Perovića most, Grad sunca nezaobilazni su lokaliteti u Trebinju koje je Valjevcima preporučio gradonačelnik Trebinja Mirko Đurić. Na pitanje da li je zadovoljan prezentacijom Valjeva, naglasio je da nije zadovoljan, već prezadovoljan!

 

- Kada vidimo ovu energiju, sve što je predstavljeno, kao da smo u Valjevu, ali sve je to drugačije i još lepše u Valjevu i zato poruka našim sugrađanima da posete Valjevo. Godinama unazad Valjevci su redovni posetioci Trebinja i smatram da upravo treba da budemo naslonjeni jedni na druge, tako je bilo kroz vekove i zašto tako da ne nastavimo? Jedino tako možemo da uspemo - poručio je Đurić i ocenio da je nastavak saradnje moguć u pravcu đačkih ekskurzija, privrede, sporta i kulture.

Aktuelno

Pruga Beograd - Bar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Lajkovcu Pre 23 sati 24 minuta

Nastradao muškarac na barskoj pruzi

Na barskoj pruzi, u Lajkovcu, nastradao je S.J. (39) iz Beograda, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Muškarac, na koga je naleteo voz koji je saobraćao na relaciji Prijepolje-Beograd, je preminuo na...

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slava grada Valjeva Pre 1 dan 3 sati

Duhovska litija ulicama grada ove godine od 18 časova

Za razliku od prethodnih godina kada se Duhovska litija centralnim ulicama kretala u prepodnevnim časovima, nakon Svete Arhijerejske liturgije, ove godine proći će u popodnevnim časovima.