Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2022, 07:49

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

č: | fb:

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će od ovog avgusta svake godine biti dodeljivano za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture.

 

Konkurs je u toku, a članica žirija Vesna Jovanović rekla je za RTS da je Radovan Beli izmaštao belo Valjevo i u njega nastanio svoje junake.

 

"On je od rodnih Ćelija, preko Lajkovca i čitavog kolubarskog kraja napravio jednu osobenu vaseljenu, a svojim književnim junacima otvorio široka polja. Radovan Beli Marković će pre svega ostati upamćen kao istinski književnik i kavaljer", istakla je Vesna Jovanović.

 

Kandidate za nagradu mogu da predlože redakcije, pojedinci, članovi žirija, udruženja. Najvažnije je da u pisanom obliku predlozi stignu do 21. avgusta 2022. godine, ili na adresu Udruženja u Valjevu ili na mejl.

 

"Priznanje će biti dodeljeno 28. avgusta 2022. godine, na Veliku gospojinu, a sastoji se od novčanog dela, od povlenske kugle i povelje. To je samo deo kulturno-umetničkog programa koji će se održati tog dana. Predsednik Udruženja, Matija Bećković otkriće skulpturu Beli, koja je autorsko delo vajara Milutina Rankovića", kazala je Vesna Jovanović za RTS.

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 20 sati 29 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...