Slikarska kolonija (foto: Đorđe Đoković)
Slikarska kolonija (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2014, 21:37

Lepota zlatnog doba

č: | fb:

U dvorištu Internacionalnog umetničkog studija pred očima publike, slučajnih i namernih posetilaca, osnovaca iz susedne škole, nastajali su pejzaži naslikani veštom rukom umetnika amatera ili kako rekoše „umetnika iz ljubavi“. Deset slikara, veselim bojama što je bilo sasvim u skladu sa njihovim optimizmom netipičnim za treće doba, veštim potezima preneli su na platno deo Valjeva.

Darija Ranković i Momčilo Perunović 

Darija Ranković i Momčilo Perunović (Foto: Đorđe Đoković)

Na štafelaju platno i već prepoznatljiv model – „Kantar“. Momčilo Perunović iz Beograda koji ima 67 godina, energiju, aktivnost i planove, na kojima bi mu mnogi pozavideli, reče mi da „zviždi u trenucima zadovoljstva“. Slikanje je samo jedno od zadovoljstava koje nosi još od detinjstva.

„Iskreno, ja sam u osnovnoj školi slikao bolje nego sad. Međutim, moj otac nije imao razumevanja da mi dozvoli da studiram slikarstvo, smatrajući da je to gubljenje vremena, da to može biti hobi, ali ne i posao od koga se živi. Ipak, bavio sam se grafičkim dizajnom i to deset godina pre penzionisanja, što mi je takođe predstavljalo zadovoljstvo. Ponosan sam na kalendar, koji sam dizajnirao za fudbalski klub Partizan za 2001. godinu“, kaže Perunović. Pored slikanja igra šah, fudbal, a često uz gitaru i pesmu zabavlja društvo.

Sava Prvulović  

Sava Prvulović (Foto: Đorđe Đoković)

Sava Prvulović iz, kako reče, potopljenog Obrenovca ima 70 godina, a slika više od pola veka. Do sada je naslikao preko 500, polovinu je poklonio ili prodao, ostatak je u ličnoj kolekciji, a nekoliko slika je poplavljeno i zagubljeno. Sava je inače oficir u penziji, a slikarstvo je hobi, jedan od nekoliko.

„Ljubav prema slikarstvu otkrio sam u ranoj mladosti, ali intezivno slikam poslednje 22 godine, od kada sam u penziji. Pored slikanja, bavim se računarima, igram preferans, a najveći hobi su mi mojih pet unuka“, kaže Sava i dodaje da ovako organizovane likovne sekcije i kolonije daju priliku, ne samo za slikanje, nego i za druženje, upoznavanje novih ljudi, gradova, predela.

Radmila Kićanović

Radmila Kićanović (Foto: Đorđe Đoković)

Radmila Kićanović, gospođa sa stilom, širokim osmehom i sa 77 godina, ne priznaje „treće doba”.  Osim što slika, bavi se rekreativno i sportom, igra šah. Slikarstvo je ljubav iz detinjstva. Ni njoj se nije ispunila želja da joj to bude profesija. „Od slika se nećeš najesti”, rekli su joj roditelji, koji nisu dozvolili da upiše školu slikanja. Danas slika za svoju dušu i u tome uživa, a kroz slikarstvo se druži sa, kako reče, kolegama, umetnicima.

Slikarska kolonija

Slikarska kolonija (Foto: Đorđe Đoković)

Festival "Zlatno doba"

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića” bio je domaćin članovima likovnih sekcija beogradskih dnevnih centara, klubova za starije i domova za stare. Oni su učesnici kolonije pod nazivom „Obojite život“, koja je deo Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“, a koji organizuju Dnevni centri i klubovi Gerontološkog centra Beograd. Cilj festivala, koji je ove godne održan pod sloganom „Uključite stvaralaštvo – isključite TV“, je aktivacija, afirmacija i promocija amaterskog stvaralaštva starijih, kao i negovanje i prenošenje kulturne baštine.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 1 dan 8 sati

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 13 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...