Valjevski filmski susreti  (foto: Kolubarske.rs)
Valjevski filmski susreti (foto: Kolubarske.rs)
16.12.2022, 12:41

Valjevske filmske susrete otvorio film "Heroji radničke klase"

č: | fb:

Deveto izdanje festivala Valjevski filmski susreti sinoć je otvorio film "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, čiji je jedan od scenarista Valjevac Dušan Spasojević.

 

Festival, pod sloganom "Sada je pravo vreme", traje od 15. do 18. decembra, a ulaz za sve projekcije je, kao i svake godine, slobodan.

 

Valjevski filmski susreti neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju naših sugrađana svih uzrasta i zanimanja. Glavni program čine kratkometražni filmovi mladih autora, kao i dugometražni igrani i dokumentarni filmovi iz zemlje i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionice.

 

Glavni program festivala čine tri selekcije – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma, revijalni program igranog i dokumentarnog filma i kao novost ove godine, revijalni program krakometražnog eksperimentalnog filma. Filmovi će biti prikazani u Bioskopu 85. Ulaz je, kao i svake godine, slobodan.

 

U okviru revijalnog programa biće prikazani igrani filmovi Heroji Gorana Nikolića, Usekovanje Siniše Cvetića, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, Kristina Nikole Spasića i Posle zime Ivana Bakrača. Pored igranih, u sklopu revijalnog programa moći ćete da pogledate i dokumentarni film RampartMarka Grbe Singha.

 

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 14 ostvarenja mladih autora iz regiona: 9-5 Maše Šarović, Čekaj me ovdeAlekse Borkovića, Prva uloga Stevana Vojvodića,Neighbours Juša Hrastnika, Ječam žela Andrije Mugoša, Polica Matije Lukača, KrotkiJovana Dimoskog, Probna Vožnja Mirze Abdagića, Pregoreo Nemanje Mladenovića, Smak sveta Maye Janković, ZgaženeAleksandra Teokarevića, Ništa o mojoj majci i sestri Petra Lakića,Animus Milice Spasojević i Sjeverni pol Marije Apčevske.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na festivalu će se i ove godine dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman,čiji je autor Jelena Popović, dodeljuje žiri koji je ove godine u sastavu producentkinje iz Hrvatske Sabina Krešić, glumice Maje Šuše i dramaturgaDragana Nikolića. Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića ove godine se dodeljuje najboljem reditelju, a odluku o pobedniku doneće filmski umetnici iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

 

Revijalni program eksperimentalnog filma je nastao ove godine zbog velikog interesovanja autora i prijavljenih kratkih eksperimentalnih filmova za takmičarsku selekciju. Ove godine pravimo posebno mesto za eksperimentalni film i dvodnevnom radionicom alternativnog filma koju će voditi producentkinja Savina Smederevac.

 

I ove godine građanima, pored filmskog, biće ponuđen i muzički program.

 

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe i filmsku edukaciju, s ciljem da festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za regionalni autorski film.

 

Festival organizuje Vakum u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Modernom galerijom i MMF Avanturom, a podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Valjevo.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 23 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 21 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 21 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara