Valjevski filmski susreti (foto: VFS)
Valjevski filmski susreti (foto: VFS)
21.12.2022, 10:19

"Krotki", najbolji film Valjevskih filmskih susreta

č: | fb:

Dodelom nagrada završeno je deveto izdanje Valjevskih filmskih susreta, ove godine održanih pod sloganom "Sada je pravo vreme".

 

Na ovogodišnjem festivalu se za dve nagrade takmičilo 14 ostvarenja iz Srbije i regiona. Nagradu Mladi autor, koje se dodeljuje najboljem reditelju, dobio je Jovan Dimoski reditelj filma Krotki. I ove godine se žiri sastojao od umetnika iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević, fotograf i snimatelj Dušan Đorđić i Nenad Stevanović. Oni su dodelili novčanu nagradu reditelju, a sliku Miodraga Pešića Peše su odlučili da dodele glumici Aniti Ognjanović. Specijalno priznanje žirija dobila je glumica Iva Milanović za film Animus Milice Spasojević.

Nagrađeni

Nagrađeni (Foto: VFS)

 

U saopštenju odluke žirija, pored ostalog, je napisano: Bilo je izuzetno teško izabrati ovogodišnjeg pobednika. Ali, bilo je zadovoljstvo pogledati i shvatiti da pored toga što naš Valjevski festival uporno raste i pretvara se u odraslo biće, svake godine imamo sve bolje filmove. Ne samo tehnički, do savršenstva napravljene, već i priče koje su pre svega znakovi upozorenja na sadašnjost koja nas vodi u krajnje neizvesnu budućnost. Naši mladi filmski autori postaju sve više budni i primećuju stvarnost, pa te priče i emocije sjajno prenose na bioskopsko platno. Kad kažem "naši" neizostavno mislim i na drage kolege iz današnjih država koje su nekada bile "Od Vardara, pa do Triglava". Nije skromno reći da su ove godine svi autori pobednici. Pravila nalažu da ipak odredimo jedan film, a to je "Krotki" Jovana Dimoskog. To je upravo taj filmski ispričan znak koji nas upozorava na sadašnjost koja nas vodi u lošu buducćnost. Znak koji bi mogao da bude i demantovan ako bi većina od nas promenila pre svega sebe. Film koji obavezno treba svako od nas da pogleda i razmisli.

 

O dobitniku nagrade Slobodan Golubović Leman za najbolji film odlučivao je žiri: producentkinja iz Hrvatske Sabina Krešić, glumica Maja Šuša i dramaturg Dragan Nikolić. Predstavnica žirija Maja Šuša je u ime žirija na ceremoniji uručila nagradu reditelju Jovanu Dimoskom za film Krotki.

Nagrađeni Jovan Dimoski

Nagrađeni Jovan Dimoski (Foto: VFS)

 

U saopštenju odluke žirija navodi se: Film koji je ostavio najjači utisak na žiri uspeo da uradi ono što ne uspevaju i neki dugometražni filmovi. Dramaturgija je jasna i precizna, likovi su razvijeni, upečatljivi, od najamnje sporedne role do glavnjaka. Fotografija, bilo da je dnevna, mada je u većini filma to noćna fotografija, bilo da je u eksterijeru ili enterijeru vrlo je puna i nabijena. U montažnom postupku svaki rez je na mestu i bez greške, sve u svemu utisak koji je ovaj film ostavio na žiri je takav da deluje kao da se ne radi o studentskom filmu već o ekipi koja iza sebe ima mnogo više iskustva  i znanja. Sve ovo bilo bi od manjeg značaja da film KROTKI nema mnogo više na značenjskom nivou jer govori nam o novim izgubljenim mladim generacijama. O predgrađu koje je naša realnost, naša suština i naša sudbina.

 

Na festivalu su u revijalnom programu prikazani filmovi Heroji radničke klase Miloša Pušića Heroji Gorana Nikolića, Usekovanje Siniše Cvetića, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, Rampart Marka Grbe Singha, Kristina Nikole Spasića i Posle zime Ivana Bakrača.

 

Osim ovih, na festivalu je prikazan izbor krathih eksperimentalnih filmova mladih autora.

 

I ove godine, festival je propraćen muzičkim programom: u subotu su u MMF Avanturi nastupali bendovi Keni nije mrtav i Proto tip, a za zatvaranje festivala DJ UV.

 

Festival organizuje udruženje VAKUM uz podršku Ministarstva kulture i Grada Valjeva, a u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Modernom galerijom i MMF Avanturom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 20 sati 29 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 19 sati 26 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 22 sati 27 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara